kele
perec1
garas1
63. évfolyam
34. szám
Megjelenés:
2019. 08. 22.
kiscim3419
 

A háborút csak néhányan élték túl

holokaust0519A második világháború előtt a Muravidéken mintegy 460 zsidó élt, többnyire Lendván és Muraszombatban. A háborút csak néhányan élték túl. A holokauszt nemzetközi napja, január 27-e alkalmából Lendván is rendezvénysorozattal emlékeztek a világtörténelem legnagyobb áldozattal járó népirtására.

Az emlékezés a fasizmus áldozataira – a felkutatott adatok szerint a koncentrációs táborokban 392 muravidéki zsidó vesztette életét, közöttük szinte a teljes lendvai közösség – pénteken a hosszúfalui izraelita temetőben vette kezdetét. Az emlékműnél Kasaš Mihael, Lendva Község alpolgármestere mondott beszédet, majd Hozjan Danijelával, a Lendvai Kultúregyesületek Községi Szövetségének elnökével, Földes Gyula főkonzullal és Bogdan Tatjanával, a Lendvai Művelődési Egyesület elnökével gyújtottak gyertyát. Aznap „A lendvai zsidók emléke” címmel a „Kettesben” fotókiállítás nyílt az izraeli Yad Vashemről, melyet Bogdan Tatjana mutatott be.

Nem maradtak el a hagyományos történelemórák sem. Az 1. Számú Lendvai KÁI 9. osztályos tanulói ezúttal a Pupilla Bábszínház előadásában az Eszter vagy a sorsok ünnepe című helytörténeti jellegű előadást nézték meg hétfőn délelőtt a zsinagógában. A Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákjai pedig kedden az „Izzott az ég a krematórium felett” című előadást hallgatták meg, melyben Hajdinjak Boris maribori történész – Lazar Beata és Gašpar Mirjana helyi kutatók forrásaira hivatkozva – a lendvai zsidóság haláltáborba hurcolásáról és az azt megelőző zaklatásokról, üzleteik bezárásáról, gazdasági és kulturális ellehetetlenítéséről beszélt. A lendvai zsidóság, mely korábban teljes vertikumú életet élt hitközséggel, zsidó felekezeti iskolával és kiterjedt kereskedelmi tevékenységgel, a lendvai polgári fejlődésnek volt a motorja. Elvesztésükkel a többi nemzet is szegényebb lett – mondta Hajdinjak.

Az emléknap lendvai rendezvényeinek utolsó fejezeteként kedden este a Lendvai Zsinagógában megnyílt a Gorizia-vidéki zsidóság című kiállítás, melynek keretében bemutatták Renato Podneršič: Jeruzsálem az Isonzó mentén, a Gorizia-vidéki zsidó közösség 1867-tól napjainkig című könyvét.    

 

kmj

-ce  

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben