kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Lendva és Muraszerdahely szorosabb együttműködéséért

muraszerda0919Lendva és a horvát Muraszerdahely, a két szomszédos határmenti önkormányzat szorosabb együttműködéséről a két polgármester, Magyar Janez és Srpak Dražen egyezményt kíván kötni a közeljövőben. Ezzel kapcsolatban a napokban előzetes tanácskozást tartottak Muraszerdahelyen, amelyen a két város programfelelőseiből összeállított nagy létszámú küldöttség is találkozott.

A készülőben lévő egyezmény a két Mura menti város fejlesztését a gazdaság és a mezőgazdaság, a tudomány, a kommunális infrastruktúra, a kultúra, az oktatás és a sport, a turizmus, a környezetvédelem, az egyesületek együttműködése, valamint a katasztrófavédelem területén karolja fel és segíti szorosabbra fűzni a kapcsolatokat. Az alapdokumentumot megtárgyalja és véleményezi majd Lendva Község és Muraszerdahely Tanácsa is. Az egyeztetett együttműködési megállapodást a két önkormányzat előreláthatólag áprilisban írja alá Lendván.

Srpak Dražen, Muraszerdahely polgármestere a találkozón üdvözölte a kezdeményezést. „A két város történelmileg is egymásra utalt helyzetben van, s korábban szorosabb gazdasági szálak is összefűzték őket, főleg a munkalehetőségek révén. Muraszerdahelyen több mint 500 szlovéniai él, ezért is szeretnénk eredményesebbé tenni az együttműködést. Mi itt egy szövet vagyunk, testvérnemzet. Igaz, volt idő, amikor az útjaink elváltak, de most újra erősítjük a testvéri szálakat – fejtette ki Srpak. Magyar Janez lendvai polgármester is fontosnak tartja újra magasabb szintre emelni és szorosabbra fűzni a szálakat a mindig jó és baráti kapcsolatokat ápoló két város között. Fontos ez a jövő nemzedék szempontjából is. „Széles az együttműködési skála, az egyezménytervezetben számos területet felöleltünk. Konkrét terveket és projekteket készítünk, hogy együtt könnyíthessük meg az életet a térségben” – emelte ki Magyar Janez. A két polgármester ennek érdekében szeretné az áru- és személyforgalom zökkenőmentes biztosítását is elérni. Közös ügy és lehetőség továbbá az idegenforgalom, a természetvédelem és a katasztrófavédelem is, akár szlovén–horvát közös projektekkel megvalósítva. Lendva – mint Magyar is kiemelte – számít Muraszerdahely támogatására az Európa Kulturális Fővárosa 2025 cím elnyerésénél.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben