kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Csökkenő keret, rugalmasabb rendszer

eu agrar1019A 2021–2027-es uniós költségvetési időszakban a kohéziós pénzek erőteljes – várhatóan nagyjából 10 százalékos vagy ennél valamennyivel nagyobb csökkentése mellett – csökkennek a mezőgazdasági és a vidékfejlesztési uniós források is. Az első esetben szinte kizárólag a felzárkózó úgynevezett „új tagországok” járnak pórul, míg a mezőgazdasági, vidékfejlesztési keretek csökkentése minden tagországra hatással lesz.

Az említett keretek csökkentésének fő oka, legalábbis a jelenleg illetékes uniós szakpolitikum szerint Nagy-Britannia kilépése az unióból, ugyanis az EU egyik legnagyobb, leggazdagabb, legerősebb gazdasága hagyja el az uniót, egy olyan állam, amely nettó befizetőként többet fizetett be a közös uniós költségvetésbe, mint amennyit ebből merített. Emellett természetesen nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy az unió mezőgazdasági, vidékfejlesztési keretei az elmúlt évtizedekben igencsak nagylelkűen „osztogatták” a pénzt, így a mezőgazdasági, vidéki lobbi ellenében egy ellenlobbi is kialakult, amely inkább a könyörtelen piacra bízná a mezőgazdaságot. Ahogy mindig, a jelenlegi esetben is valahol közepén jöhet létre megállapodás, de annyi biztos, sem a mezőgazdaságban, sem a vidékfejlesztéseben nem lesz annyi pénz, mint eddig volt. Hogy mennyi lesz az a kevesebb, az a következő nem egészen két évben, a május végén lezajló uniós választások utáni időszakban derül ki.

A javaslat szerint a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés költségvetése nagyjából 5 százalékkal csökkenne. Szlovénia esetében az Európai Bizottság az új hétéves időszakban a közvetlen támogatásokra 903 millió eurót, míg a vidékfejlesztésre 716 millió eurót javasol. Ez első esetben majdnem 4 százalékos csökkentést, míg a második esetben 15 százalékost jelent.

A közös agrárpolitikában, vagyis magyarul rövidítve a KAP-ban lesznek egyébként más változások is, ezek általában pozitívnak nevezhetők. Természetesen itt is lehetnek még akár erőteljesebb változások is, mégis szemezgettünk néhányból, amelyek valószínűleg megmaradnak. A brüsszeli testület a KAP korszerűsítését és egyszerűsítését javasolja, illetve azt, hogy az uniós tagállamoknak biztosítsanak valódi szubszidiaritást és nagyobb rugalmasságot, továbbá növeljék a környezeti és klímapolitikai ambíciókat. A tervezet értelmében a tagországok rugalmasabban dönthetnek majd a források felhasználásáról, ezáltal pedig testreszabott programokat tudnak kidolgozni, amelyek hatékonyabb választ adnak mezőgazdasági termelőik aggályaira. Lehetőség lesz arra is, hogy a KAP-források akár 15 százalékát átcsoportosítsák a közvetlen kifizetések és a vidékfejlesztés között annak érdekében, hogy prioritásaik és intézkedéseik finanszírozhatók legyenek. Kiemelték: az uniós agrárpolitikának továbbra is lényeges részét fogják képezni a közvetlen kifizetések, emellett elsőbbséget fog élvezni a kis- és közepes méretű gazdaságok, illetve a fiatal termelők támogatása. A termelőknek nyújtott közvetlen kifizetések összege 60 ezer euró felett csökkenni fog, a kifizetésekre gazdaságonként 100 ezer eurós felső határ vonatkozik majd. A kis- és közepes gazdaságok nagyobb hektáronkénti támogatásban fognak részesülni. A tagországoknak pedig közvetlen kifizetéseik legalább 2 százalékával a fiatal termelők indulását kell majd segíteniük.

Továbbá az új KAP keretében a mostaninál szigorúbb környezeti és klímapolitikai célkitűzéseket fognak megkövetelni a termelőktől, amelyeket kötelező, illetve ösztönzőkön alapuló intézkedésekkel kívánnak elérni. A közvetlen kifizetéseknek ezen követelmények az előfeltételét fogják képezni. A vidékfejlesztésre szánt tagállami forrásoknak pedig legkevesebb 30 százalékát környezeti és klímapolitikai intézkedésekre kell majd fordítani. A keretköltségvetést és az új szabályokat a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben