kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

Buba mosolyt csal minden gyermek arcára

kutya1019A domonkosfai iskolát öt kisgyermek látogatja, de csütörtökönként eggyel többen vannak az osztályteremben. Buba, a nedves orrú, négylábú szőrmók, a gyerekek kedvence a hatodik. Egy újfajta alternatív módszerként vezették be a Pártosfalvi KÁI domonkosfai fiókintézményében a kutyás tanítást. Már egy éve folyik az állatterápiás foglalkozás az iskolában, és a pozitív változás a gyermekeken jól észlelhető.

Buba, a keverék kutyus csütörtök reggelente az osztályban várja az érkező gyerekeket. Üdvözli mindegyiküket, általában odamegy hozzájuk, pacsit ad, a gyerekek pedig megsimogatják és jutalomfalatot adnak neki. Majd megkezdődnek a közös foglalkozások. A tanulók különféle játékos feladatokat kapnak, amelyek össze vannak kötve a tananyaggal. Olvasnak Bubának, elmondják neki az elolvasott könyv tartalmát, megszámolják a kutyus hátán lévő foltokat, vagy éppen együtt tornásznak, sétálnak a faluban.

– Buba igazi motiválója ennek a kis közösségnek. Vele sokszínűbbek, vidámabbak, érdekesebbek a tanórák, különleges, egyedi hangulatot hozott az osztályba.

A gyerekek számtalan előnyét érzik annak, hogy egy kis kedvenc is velük van – magyarázza Žalik Metka tanítónő, aki saját kutyusával végezte el az „iskolai kutyává” képzést és hozta be az újítást a tanmenetbe. – Buba jelenléte a tanórákon ma már teljesen természetes.   Eleinte talán furcsa volt a gyerekeknek és a kutyusnak is meg kellett szoknia az új barátokat, de mindez nagyon gyorsan ment. Ma már alig várják a gyerekek a csütörtöki napot, amikor Buba is köztük van, és ugyanez érvényes a kutyusra is, nagyon boldog a gyerekek társaságában – mondja Metka, majd elmeséli, hogy Ljubljanában egy innovációs projekt keretében találkozott először kutyás tanárokkal, akkor merült fel benne is annak a lehetősége, hogy akár ő is végezhetne ilyen kiegészítő munkát az iskolában, hiszen az ő kutyája ideális lehet erre a feladatra. 2016 őszén el is kezdte a képzést a Mosoly Nagykövetei Egyesületnél. A tanfolyam számos szituációs gyakorlatot tartalmazott, több vizsgát is le kellett tenniük közösen, illetve Metkának az elméleti tudásáról is számot kellett adnia. – Olyan feladatokat, eseteket, szituációkat is gyakoroltunk, amik a kutyusnak kevésbé voltak kényelmesek. De éppen ezeken a gyakorlatokon derül ki, hogy alkalmas-e a munkára. A vizsgák után hospitálás következett, majd különböző tevékenységekben vettem részt a kutyával: óvodákba és iskolába látogattunk, illetve speciális nevelési igényű gyermekeknél és időseknél is voltunk gyakorlaton – meséli a felkészülési időszakról a fiatal tanárnő.

2017 júniusának végén Buba és gazdája, Metka sikeresen befejezte a képzést, és ezzel munkatársak is lettek. A Pártosfalvi KÁI igazgatója, Herman Jožefa támogatásával a 2017/18-as iskolai évben a kutya megkezdhette szolgálatát a domonkosfai intézményben. Azóta hetente egyszer látogatja az iskolát, amely időközben csatlakozott az „Iskolai Kutyák Hálózatához” (Mreža Šolski Pes), és Buba mint iskolai kutyus a tanterv részeként vesz részt az oktatásban. – Az állatokkal folyamatosan bővíteni kell a megszerzett tudást, illetve fontos az ismétlés – jegyzi meg Metka. – Az egyesület aktív tagjainak évente meg kell jelenni egy háromnapos szemináriumon, háromévente pedig újból vizsgákat kell tenni. Évközben is vannak képzések, meg egyfajta tudásfelmérés is – magyarázza a tanárnő, hogy mennyire szabályozott és ellenőrzött keretek közt működik a rendszer. Ahhoz pedig, hogy Buba bejárhasson az iskolába, más engedélyekre is szükség van. Az igazgatótól, a gyermekek szüleitől, illetve évente állatorvosi igazolás is szükséges, oltási papírokkal. 

Ahhoz egyébként, hogy egy kutyából terápiás állat váljon, nagyon fontos az emberközpontúság, a százszázalékos nyugalom és a megfelelő alkat. Persze az sem árt, ha a kutya különösen szófogadó és figyel a gazdája utasításaira. Látogatásunk alatt Buba folyamatos szemkontaktust tartott a gazdájával, pontosan tudta, hogy mikor van ideje a szeretgetésnek, simogatásnak, és mikor kell a feladatokra koncentrálni. Mindeközben pedig csak úgy szórta a szeretetet, a gyerekek pedig mint jó adóvevők fogták is ezeket a jeleket. 

– Amikor Buba az osztályban van, a gyerekek sokkal nyugodtabbak, jobban odafigyelnek egymásra és a kutyus igényeire. Jobban koncentrálnak a feladatokra, illetve könnyebb őket motiválni olyan tevékenységekben is, amiket nem annyira szeretnek – magyarázza a tanítónő az elmúlt egy évben tapasztaltakat. – Megfigyelhető, hogy a gyerekek sokat tanulnak a kutyától, például az egymással való bánásmódot, de viselkedésbeli változásokat is tapasztaltunk: a halkabb kisdiák például bátrabb a kutyus közelében, az élénkebb pedig nyugodtabb. A szabályokat is értik a gyerekek, és be is tartják. Ezek nagyon fontosak, és már a legelső órán lefektettük az alapvető dolgokat, amiket be kell tartani. Ilyen például, hogy a kutyust egyszerre csak egy gyerek simogathatja, nem szabad „nyúzni”, szépen, érzéssel kell vele bánni. Aztán az osztályban nyugalomnak kell lenni, nincs sikogatás, kiabálás, futkosás, nincs ugrálás. Ha Buba a helyén fekszik, akkor békén kell hagyni. A gyerekek ezeket a szabályokat betartják, nem esik nehezükre, hiszen értik, hogy miért fontosak. Ebből is rengeteget tanulnak – mondja a tanárnő, és közben a gyerekekre néz, akik megerősítik az állításokat, sőt kiegészítik a sort például az étkezési szabályokkal, a kötelező kézmosással, fogmosással és még néhány számukra fontosnak vélt dologgal. Hamar be is kapcsolódnak a további beszélgetésbe, és elárulják például, hogy Buba mindent ért, amit mondanak neki, de szlovénul kell vele kommunikálni. Azt is megtudjuk, hogy a kutyus nagyon szereti a jutalomfalatkákat. Mindjárt egy bemutatót is kapunk abból, hogy milyen okosan teljesíti a kutya a gyerekek utasításait egy kis rágcsáért cserébe. Az egyik kedvenc gyakorlatuk például az, hogy mindannyian lefekszenek a padlóra, a kutya pedig átszökdécsel fölöttük, akár egy cirkuszi produkcióban. A gyerekek közben kacarásznak, de pontosan tudják, hogy megmozdulniuk nem szabad, amíg Buba végig nem ér. Lám, a mosoly nagykövete munka közben – ennyi kell csak a vidámsághoz! 

Egy kutya közelsége csodálatos hatással van az emberre, ami a testi és a lelki egészségre is pozitívan hat. Különösen igaz ez a fogyatékkel élő vagy speciális nevelési igényű gyermekek számára. Buba éppen ezért havonta egy alkalommal a II. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolába is ellátogat, hogy mosolyt csaljon az ottani tanulók arcára is. – Vannak olyan gyerekek, akik a foglalkozások kezdetén kicsit félősebbek, visszahúzódóbbak, de ahogy a közös feladatok zajlanak, úgy engednek fel ők is. A végére mindig eljutnak odáig, hogy a félelmeiket legyőzik, megsimogatják és jutalomfalatot adnak Bubának – zárja gondolatait Metka.

Beszélgetésünk végére marad még idő egy újabb bemutatóra. Buba pedig a gyerekek közt úgy jár-kel, mintha ő is egy lenne közülük.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben