kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Buba mosolyt csal minden gyermek arcára

kutya1019A domonkosfai iskolát öt kisgyermek látogatja, de csütörtökönként eggyel többen vannak az osztályteremben. Buba, a nedves orrú, négylábú szőrmók, a gyerekek kedvence a hatodik. Egy újfajta alternatív módszerként vezették be a Pártosfalvi KÁI domonkosfai fiókintézményében a kutyás tanítást. Már egy éve folyik az állatterápiás foglalkozás az iskolában, és a pozitív változás a gyermekeken jól észlelhető.

Buba, a keverék kutyus csütörtök reggelente az osztályban várja az érkező gyerekeket. Üdvözli mindegyiküket, általában odamegy hozzájuk, pacsit ad, a gyerekek pedig megsimogatják és jutalomfalatot adnak neki. Majd megkezdődnek a közös foglalkozások. A tanulók különféle játékos feladatokat kapnak, amelyek össze vannak kötve a tananyaggal. Olvasnak Bubának, elmondják neki az elolvasott könyv tartalmát, megszámolják a kutyus hátán lévő foltokat, vagy éppen együtt tornásznak, sétálnak a faluban.

– Buba igazi motiválója ennek a kis közösségnek. Vele sokszínűbbek, vidámabbak, érdekesebbek a tanórák, különleges, egyedi hangulatot hozott az osztályba.

A gyerekek számtalan előnyét érzik annak, hogy egy kis kedvenc is velük van – magyarázza Žalik Metka tanítónő, aki saját kutyusával végezte el az „iskolai kutyává” képzést és hozta be az újítást a tanmenetbe. – Buba jelenléte a tanórákon ma már teljesen természetes.   Eleinte talán furcsa volt a gyerekeknek és a kutyusnak is meg kellett szoknia az új barátokat, de mindez nagyon gyorsan ment. Ma már alig várják a gyerekek a csütörtöki napot, amikor Buba is köztük van, és ugyanez érvényes a kutyusra is, nagyon boldog a gyerekek társaságában – mondja Metka, majd elmeséli, hogy Ljubljanában egy innovációs projekt keretében találkozott először kutyás tanárokkal, akkor merült fel benne is annak a lehetősége, hogy akár ő is végezhetne ilyen kiegészítő munkát az iskolában, hiszen az ő kutyája ideális lehet erre a feladatra. 2016 őszén el is kezdte a képzést a Mosoly Nagykövetei Egyesületnél. A tanfolyam számos szituációs gyakorlatot tartalmazott, több vizsgát is le kellett tenniük közösen, illetve Metkának az elméleti tudásáról is számot kellett adnia. – Olyan feladatokat, eseteket, szituációkat is gyakoroltunk, amik a kutyusnak kevésbé voltak kényelmesek. De éppen ezeken a gyakorlatokon derül ki, hogy alkalmas-e a munkára. A vizsgák után hospitálás következett, majd különböző tevékenységekben vettem részt a kutyával: óvodákba és iskolába látogattunk, illetve speciális nevelési igényű gyermekeknél és időseknél is voltunk gyakorlaton – meséli a felkészülési időszakról a fiatal tanárnő.

2017 júniusának végén Buba és gazdája, Metka sikeresen befejezte a képzést, és ezzel munkatársak is lettek. A Pártosfalvi KÁI igazgatója, Herman Jožefa támogatásával a 2017/18-as iskolai évben a kutya megkezdhette szolgálatát a domonkosfai intézményben. Azóta hetente egyszer látogatja az iskolát, amely időközben csatlakozott az „Iskolai Kutyák Hálózatához” (Mreža Šolski Pes), és Buba mint iskolai kutyus a tanterv részeként vesz részt az oktatásban. – Az állatokkal folyamatosan bővíteni kell a megszerzett tudást, illetve fontos az ismétlés – jegyzi meg Metka. – Az egyesület aktív tagjainak évente meg kell jelenni egy háromnapos szemináriumon, háromévente pedig újból vizsgákat kell tenni. Évközben is vannak képzések, meg egyfajta tudásfelmérés is – magyarázza a tanárnő, hogy mennyire szabályozott és ellenőrzött keretek közt működik a rendszer. Ahhoz pedig, hogy Buba bejárhasson az iskolába, más engedélyekre is szükség van. Az igazgatótól, a gyermekek szüleitől, illetve évente állatorvosi igazolás is szükséges, oltási papírokkal. 

Ahhoz egyébként, hogy egy kutyából terápiás állat váljon, nagyon fontos az emberközpontúság, a százszázalékos nyugalom és a megfelelő alkat. Persze az sem árt, ha a kutya különösen szófogadó és figyel a gazdája utasításaira. Látogatásunk alatt Buba folyamatos szemkontaktust tartott a gazdájával, pontosan tudta, hogy mikor van ideje a szeretgetésnek, simogatásnak, és mikor kell a feladatokra koncentrálni. Mindeközben pedig csak úgy szórta a szeretetet, a gyerekek pedig mint jó adóvevők fogták is ezeket a jeleket. 

– Amikor Buba az osztályban van, a gyerekek sokkal nyugodtabbak, jobban odafigyelnek egymásra és a kutyus igényeire. Jobban koncentrálnak a feladatokra, illetve könnyebb őket motiválni olyan tevékenységekben is, amiket nem annyira szeretnek – magyarázza a tanítónő az elmúlt egy évben tapasztaltakat. – Megfigyelhető, hogy a gyerekek sokat tanulnak a kutyától, például az egymással való bánásmódot, de viselkedésbeli változásokat is tapasztaltunk: a halkabb kisdiák például bátrabb a kutyus közelében, az élénkebb pedig nyugodtabb. A szabályokat is értik a gyerekek, és be is tartják. Ezek nagyon fontosak, és már a legelső órán lefektettük az alapvető dolgokat, amiket be kell tartani. Ilyen például, hogy a kutyust egyszerre csak egy gyerek simogathatja, nem szabad „nyúzni”, szépen, érzéssel kell vele bánni. Aztán az osztályban nyugalomnak kell lenni, nincs sikogatás, kiabálás, futkosás, nincs ugrálás. Ha Buba a helyén fekszik, akkor békén kell hagyni. A gyerekek ezeket a szabályokat betartják, nem esik nehezükre, hiszen értik, hogy miért fontosak. Ebből is rengeteget tanulnak – mondja a tanárnő, és közben a gyerekekre néz, akik megerősítik az állításokat, sőt kiegészítik a sort például az étkezési szabályokkal, a kötelező kézmosással, fogmosással és még néhány számukra fontosnak vélt dologgal. Hamar be is kapcsolódnak a további beszélgetésbe, és elárulják például, hogy Buba mindent ért, amit mondanak neki, de szlovénul kell vele kommunikálni. Azt is megtudjuk, hogy a kutyus nagyon szereti a jutalomfalatkákat. Mindjárt egy bemutatót is kapunk abból, hogy milyen okosan teljesíti a kutya a gyerekek utasításait egy kis rágcsáért cserébe. Az egyik kedvenc gyakorlatuk például az, hogy mindannyian lefekszenek a padlóra, a kutya pedig átszökdécsel fölöttük, akár egy cirkuszi produkcióban. A gyerekek közben kacarásznak, de pontosan tudják, hogy megmozdulniuk nem szabad, amíg Buba végig nem ér. Lám, a mosoly nagykövete munka közben – ennyi kell csak a vidámsághoz! 

Egy kutya közelsége csodálatos hatással van az emberre, ami a testi és a lelki egészségre is pozitívan hat. Különösen igaz ez a fogyatékkel élő vagy speciális nevelési igényű gyermekek számára. Buba éppen ezért havonta egy alkalommal a II. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolába is ellátogat, hogy mosolyt csaljon az ottani tanulók arcára is. – Vannak olyan gyerekek, akik a foglalkozások kezdetén kicsit félősebbek, visszahúzódóbbak, de ahogy a közös feladatok zajlanak, úgy engednek fel ők is. A végére mindig eljutnak odáig, hogy a félelmeiket legyőzik, megsimogatják és jutalomfalatot adnak Bubának – zárja gondolatait Metka.

Beszélgetésünk végére marad még idő egy újabb bemutatóra. Buba pedig a gyerekek közt úgy jár-kel, mintha ő is egy lenne közülük.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben