kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

„Ne féljünk a mástól, szeressük és segítsük egymást”

down1319Ez volt a Down-szindróma idei világnapjának üzenete március 21-én, amelyhez második alkalommal csatlakozott a II. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola. Az egyik helyi bevásárlóközpontban figyelemfelkeltő eseménnyel a sokszínű világból merítve a másság elfogadásának fontosságára intettek.

Múlt csütörtökön, a Down-szindróma világnapján a II. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola két tanulója, Gabika és Nikita édesanyjukkal és tanárnőikkel a másság elfogadására hívták fel a figyelmet a Mercator bevásárlóközpontban. A két tanuló egy kis biztatás után mosolygósan közelített a járókelők felé, és felemás színes zoknikkal, saját fotókkal és melengető gondolatokkal kedveskedtek a járókelőknek, egyben jelezve számukra azt is, hogy ők is a közösséghez tartoznak, másságuk ellenére a környezet fontos részét képezik és képesek aktív szerepet vállalni a társadalomban. Támogatásuk jeléül aznap többen húztak felemás zoknit, ezzel biztatva mindenkit, hogy a tarka világban az emberiség is attól értékes, hogy az emberek különbözőek, és ilyennek kell egymást elfogadni. 

A Down-szindróma világnapja dátumának, március 21-ének fontos jelentősége van, hiszen a szindrómát a huszonegyedik kromoszómapár hibás osztódása okozza. Az így születettek képességei ugyan korlátozottak bizonyos területeken, de egyben nagyszerű dolgokra is képesek, többek közt folyamatos fejlesztéssel, speciális nevelési és oktatási programokkal, valamint megfelelő segítséggel megtanulhatnak írni, olvasni, számolni, szakmát elsajátítani és a későbbiekben önálló, teljes életet élni. De ezen módszerek szakmai elsajátításához országunk népsességének még sokat kell fejlődnie.

Az idei világnap üzenetével – „Ne féljünk a mástól, szeressük és segítsük egymást” – azt hirdették, hogy ne zárkózzunk el a másságtól, fogadjuk el és értékeljük a Down-szindrómásokat, hiszen ugyanúgy közénk tartoznak, mint mindenki más.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben