kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Kirajzolódó jelöltlisták

eu valaszt1419Az EU tagországaiban május 23–26. között tartják az európai választásokat. Szlovéniában vasárnap, május 26-án választjuk a nyolc európai parlamenti képviselőt a lassacskán már kirajzolódó jelöltlistákról.     

Az Európai Parlamentbe Szlovénia nyolc parlamenti képviselőt választ ötéves mandátumra. A választások arányos (proporcionális) rendszerben zajlanak, de mindegyik választópolgár úgynevezett elsőbbségi (preferens) szavazatot is leadhat, vagyis nem csak arról dönt, melyik párt jelöltjeit részesíti előnyben, hanem pontosan melyik személyt szeretné látni az EU parlamentjében. Az egész ország egy választóegységnek számít, így a nyolc mandátum szétosztása is országos szinten folyik, de a már említett elsőbbségi szavazat miatt nem csak a pártlistán szereplő sorozatszám alapján dől el, konkrétan ki kerül az egyes pártlistákról a biztosított nyolc hely egyikére, hanem a preferens szavazatok alapján is.

A szlovén pártok zöme már kialakította nyolcfős pártlistáit. Már hónapokkal ezelőtt kiderült, hogy a jelenlegi kormányfő, Marjan Šarec pártja (LMŠ) nem alakít közös listát a koalíciós rokonpártokkal, az SMC-vel és a SAB-bal, így minden említett párt önállóan indul a májusi választásokon. Az LMŠ pártlista első helyén némi meglepetésre a PoP TV újságírója, Irena Joveva szerepel, a másodikon Klemen Grošelj államtitkár, majd Edis Rujović, Katja Damij, Jasna Ružicki, Justina Erčulj, Rudi Spruk és Luka Kočevar. A kormányfő pártja a közvéleménykutatások szerint szinte biztosan számíthat két mandátumra, de lehetséges a harmadik is. A választások másik nagyobb esélyese, aki szintén kettő vagy három mandátumra számíthat, az ellenzéki SDS és az SLS közösen alakított listája. Ennek első helyén Milan Zver szerepel, majd Romana Tomc és Patricija Šulin következik. Mindannyian SDS-tagok és eddig is európai parlamenti képviselők voltak. A lista negyedik helyén az SLS jelöltje, Franc Bogovič szerepel, aki szintén jelenleg is parlamenti képviselő. Őt követi Franc Kangler, Alenka Forte, Davorin Kopše és Alja Domjan. 

Bemutatta jelöltlistáját a SAB is, ennek első helyén a karintiai szlovén Agelika Mlinar szerepel. Őt követi Jernej Pavlič, a muravidéki Olga Belec, Andrej Rajh, Đorđe Berak, Rog Mateja Zupan, Andrej Šušmelj és Nina Mauhler.

Az SMC listája Gregor Perič, Helena Cvikl, Janja Sluga, Miha Rebolj, Branislav Rajić, Bojana Cvahte, Vesna Ugrinovski és Aleš Prijon összetételben indul neki a választásoknak.

Az SD listájának első helyén is egy jelenlegi képviselő, Tanja Fajon szerepel, őt Matjaž Nemec, Dominika Švarc Pipan, Milan Brglez, Neva Grašič, Franc Hočevar, Ljubica Jelušič és Aleksander Jevšek muraszombati polgármester követi.

A Desus még nem hozta nyilvánosságra jelöltlistáját, annyi biztos, hogy a lista vezetője Igor Šoltes lesz.

Az NSi listáját is egy ismert politikus, Ljudmila Novak vezeti, de itt szerepel a muravidéki képviselő Jožef Horvat is, valamint Lojze Peterle, Iva Dimic, Mojca Erjavec, Žiga Turk és Katja Berk Bevc. A nyolcadik jelölt nevét a párt még nem hozta nyilvánosságra.

A Levica elsőrendű jelöltje Violeta Tomić eddigi képviselő, őt követi Sašo Slaček Brlek, Ana Štromajer, Danijel Rebolj, Urška Lipovž, Lovro Centrih, Alma Rekić és Luka Mesec.

Az említett listák mellett természetesen várható, hogy egyéb pártok, csoportosulások is indítanak jelölteket az európai választásokra. A listákat április 26-ig lehet beterjeszteni.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben