kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Mi újság, ifjúság? – A gyerekek a szemetelésről

ifi14192Április a tisztítóakciók hónapja. Ebben az időszakban, amikor a természet megújulásra kész, az emberek is igyekeznek felfrissíteni a lakóhelyüket. Ilyenkor könnyebb megválni az otthonukban felgyülemlett kacatoktól, lomtalanítunk, takarítunk, festetünk. A ház és az udvar környéke után pedig közös felelősségünk környezetünk rendezettsége és tisztasága. Mára már jól bevált szokás Szlovénia-szerte, hogy egy-egy közösség közös szemétszedő akcióra toborozza össze a lakosságot. Az utóbbi évek tapasztalata pedig az, hogy ezeken a gyerekek is szívesen részt vesznek.

Hogy mit gondolnak a szemetelésről, a környezetszennyezésről a diákok? Vajon fontosnak tartják-e a környezetvédelmet, Földünk védelmét, és mit tesznek ők a természet megóvásárért, illetve szerintük mit kellene tenniük a felnőtteknek? Erről a Pártosfalvi KÁI tanulói írták meg nekünk a véleményüket. Ti is így gondoljátok?

 

Ha senki sem szemetelne, akkor szép és tiszta lenne a Földünk. Én nagyon fontosnak tartom a környezetvédelmet. Úgy vettem észre, hogy a diákok közül a középiskolások és az alsósok szoktak inkább szemetelni. De vannak rossz felnőttek is, akik ugyanúgy szemetelnek. Ha sok a hulladék, akkor nő a globális felmelegedés.

Ruzányi Ábel, 5. osztály

 

Azt gondolom, hogy a környezetszennyezés nagyon rossz. Az emberek nem tudják felfogni, mit is jelent nekünk és más élőlényeknek a természet. Én igen fontosnak tartom a természetet, mert ha nem lennének növények, nem lélegezhetnénk. Nem vagyok biztos abban, hogy az emberek eleget tesznek a természetért. Talán inkább keveset. A felnőtteknek jobban kellene vigyázniuk rá, hogy mi, gyerekek is élvezhessük majd felnőttként a természet kincseit.

Temlin Sven, 5. osztály

 

A környezetvédelmet fontosnak tartom, mert félő, hogy sok év múlva annyira szennyezett lesz a víz, a föld, a növények és a levegő, hogy emiatt sok lesz a betegség, állatfajok halnak ki és növények pusztulnak el. A természet megóvásáért mi, gyerekek úgy teszünk, hogy nem dobáljuk el a szemetet a természetben, hanem a megfelelő kukába dobjuk. A felnőtteknek példát kellene venniük a gyerekekről. Az ipari szennyezést kellene jobban csökkenteni, szerintem ez a legnagyobb szennyező. A műanyaghulladék használatát is le kellene csökkenteni, papírzacskót használni, kerti grillezéskor rendes evőeszközt és poharat használni, amit el lehet mosni és nem kell eldobni.

A hulladékgyűjtési akciókban magam is részt vettem. Szombaton a hodosi kultúrháznál találkoztunk, onnan indultunk megtisztítani a falut. A legtöbb szemetet az erdőben és az út menti árkokban gyűjtöttük össze.

Laco Nina, 7. osztály

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben