kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Veteránjárművek a lendvai várnál

poros1519Füst- és porfelhő sem szállt fel a csepergős időben a vasárnapi, a lendvai vár udvarán első ízben megszervezett, Poros vasárnap címmel megtartott oldtimer-találkozón, de érdeklődő és látnivaló bőven akadt.

A régi autók rajongói szlovén, magyar, horvát és osztrák rendszámú autócsodákban, a tulajdonosaik által agyondajkált, kivikszelt és polírozott, s már régen rozsdátlanított járművekben gyönyörködhettek.

A mintegy 100, a vár első és a hátsó területét is elfoglaló jármű között persze újabb keletűek, 30–40 évesek is akadtak, de matuzsálemi korúak is. Néhány esetben a tulajok a kor jellemző öltözékét, tányérsapkát vagy más terméket is a motorháztetőre helyeztek.

Nagy érdeklődés előzte meg Jovanović Nenad összehasonlító előadását is, melyben két látszólag azonos külsejű, de motor és belső felépítés szempontjából teljesen különböző gépkocsi hasonlóságait és különbözőségeit taglalta. A veteránjármű-gyűjtés szlovéniai kezdeteiről Perkič Vladimir, a motorkerékpárok felújításáról pedig Pislak Vekoslav adott elő.

A részvétel, függetlenül attól, hogy a találkozó helyszínére csak gyalogosan lehetett eljutni, tömeges volt, szinte mindegyik korosztály képviseltette magát. A szervezők ingyenes bográccsal is kedveskedtek a látogatóknak, amit – a hosszan kígyózó sorból ítélhető – különösen jónéven vettek. Közben, hogy a fül se maradjon élmény nélkül, a fúvósokkal kibővített Marko banda békebeli dalokat játszott. A sok pangó, alkalomhoz kötött rendezvény (advent stb.) után a régi, nagy kiállítás-megnyitók hangulatát lehetett érezni a levegőben. De lehet, hogy a bogrács illata tette olyanná…  

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben