kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Pécs és Lendva testvérvárosi kapcsolatainak bővítéséért

pecs18191A Pécsi Kulturális Központ Határon túl és határon innen című európai támogatottságú projektje keretében április 26–28. között Lendva és Pécs történetével és történelmével, jelenkori viszonyainak alakulásával ismerkedhettek az érdeklődők Pécsett.

A háromnapos rendezvény keretében pénteken Pécs gazdasági változásainak fontosabb lépcsőfokairól, a Trianontól a második világháborúig terjedő időszak jellemzőiről hallgathattak előadást az érdeklődők dr. Kaposi Zoltántól. Ezt a Szlovén RTV lendvai stúdiója Könyv születik Alsólendván című filmjének vetítése és az utána következő beszélgetés követte, majd a gasztronómiai kísérőrendezvény keretében a lendvai borok bemutatkozása került sorra a Csentei Szőlőtermelők Egyesülete közreműködésével.

A szombati megnyitó kulturális program előtt a két város polgármestere, Magyar Janez Lendváról és a hazai Páva Zsolt köszöntötte a közönséget, szólva a városok 2010-ben megkezdett együttműködéséről és annak erősítéséről. A műsorban a csentei népdalkör mutatkozott be, majd a lendvai amatőrszínjátszás berkeibe kalauzolta el a színházkedvelőket a LESzSz társulat, akik Hamvas Béla: Nem mind arany, ami réz című szatíráját adták elő szép sikerrel. Az előadást kerekasztal-beszélgetés követte.

A vasárnapi előadássorozatot Majdánné Mohos Mária előadása indította, melyben Alsólendva múlt századfordulós jellemzőit, népesség- és gazdaságpolitikájának fontosabb vonatkozásait vette górcső alá. A Lendva-vidéki magyar irodalom jelene és jövője programpontban Halász Albert könyvészeti, sajtó- és könyvtártörténeti bemutatója következett, Bence Lajos pedig a szlovéniai magyar irodalom társadalomtörténeti vonatkozásait, jelenét és jövőbeli lehetőségeit mutatta be, Haffner Tamás pedig Pécs dualizmus korabéli iparosodásának a főbb vonásait tárta fel. A harmadik nap gasztronómiai élményét a pécsi és villányi borok kóstolója jelentette.

 

pecs18192

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben