kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

A legnagyobb ellenség továbbra is az alkohol

nijz18191A Szlovén Közegészségügyi Intézet a negyedik évben tette közzé Szlovénia lakosságának egészségügyi adatait községekre bontva. Habár a keleti és a nyugati régiók közötti aránytalanság csökkenőben van, az eltérések még mindig megvannak. Országos szinten a legnagyobb gondot a túlzott alkoholfogyasztás jelenti.

A közegészségügyi intézet szakmunkatársai idén is felfrissítették az ország községei egészségügyi mutatóinak adatbázisát (obcine.nijz.si), ezzel többek közt ösztönözve a helyi önkormányzatokat az egészségmegőrző tevékenységek támogatására és a megelőzési programok népszerűsítésére. Az intézet 2016-tól kíséri figyelemmel a 30 meghatározott egészségi mutatót (egészségkockázati tényezők, megelőzés, általános egészségi állapot, életkor…), az adattárat pedig újabb mutatókkal is bővítették.

A négyéves időszakban országos szinten négy egészségügyi mutató javult: visszaesett a túlsúlyos gyermekek száma, egyre nagyobb visszhangja van a Zora méhnyakrák-megelőző és -szűrő programnak, visszaesett a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladások száma, valamint növekedett az életkor. Egyre több idősebb éli túl a 80. életévet. Országos szinten biztatók az eredmények a gyermekek túlsúlyának területén, hiszen 2016-tól a községek 60 százalékában a túlsúlyos gyermekek száma visszaesett, bár a többi 40 százalékban ez az arány növekedett. Az utóbbiak közé tartozik sajnos az öt muravidéki nemzetiségileg vegyesen lakott község is.

Az adattárba bevezetett új mutatók közé tartoznak az egészségre káros környezeti hatások adatai, amelyeket az intézet az ARSO Szlovén Környezetvédelmi Ügynökség közreműködésével gyűjtött be. Ilyen az ivóvíz minősége, az azbeszt és a porszemcsék káros hatásai, a hőhullámok veszélyei, amelyek azonban nincsenek jelentős hatással a vegyesen lakott községekben. Szerepel az adatok között a lakosság azon része is, aki megítélése szerint túlzottan zajos környezetben él, valamint a felnőttek túltápláltsága is.

 

Az alkoholfogyasztás nem csökkent, a betegállományok száma is növekedett

 

Aggasztóak az adatok a túlzott alkoholfogyasztás területén, hiszen több intézkedés ellenére sem történt visszaesés. Az intézet álláspontja szerint ez aggodalomra ad okot, mert egyre nagyobb hatással van a kórházi ellátásokra és az alkoholizmusból eredő betegségekre is. Még nagyobb gondot jelent viszont az a tény, hogy az ittas állapotban okozott közúti balesetek aránya négy év alatt megnőtt. Negatívak a mutatók a betegszabadságoknál is, ugyanis a községek háromnegyed részénél (mintegy 160 községben) az elmúlt időszakhoz viszonyítva megnőtt a betegállományok száma, amely az országos 13,7 átlagnapról 15,3 napra növekedett egy alkalmazottnál.

 

Mi a helyzet a Muravidéken?

 

A muravidéki régiót és az öt nemzetiségileg vegyesen lakott községet továbbra is a lakosság elöregedése, valamint a régió fejletlensége jellemzi. Az adatok szerint a muravidéki községekben a lakosság egészségügyi adatai rosszabbak mind az országos, mind a regionális átlagnál.

nijz18192Az aktív munkavállalók szlovén átlagban 15,3 napot töltöttek táppénzen, a Muravidéken a legtöbbet, 22 napot a Sali községben igényelték, míg az átlag alatt, 12,1 napot Hodoson vettek igénybe. Mind az öt községben (Lendva, Dobronak, Marác, Sal és Hodos) az elmúlt évben a krónikus betegségek – vérnyomásszint, vércukorszint – ellen szedett gyógyszerek aránya is magasabb volt az országos átlagnál. Az egészségmegelőző értékekből kiolvasható, hogy mind az öt községben a gyermekek fittsége elmarad az országos 50,2 százalékos indextől, sőt még a 45,6 százalékos régiós átlagtól is (Dobronak 41,8, Hodos 44,2, Lendva 41,1, Marác 44,2, Sal 34,2 százalék). A túlsúlyos gyermekek száma sem csökkent lényegesen régiónkban. A 24,3 százalékos országos átlaghoz viszonyítva az elhízott gyermekek aránya Dobronakon a legmagasabb, 43,5 százalékos, míg Lendván a legalacsonyabb, 31,9 az arány, de még mindig jóval elmarad a régió 29,2 százalékától. Ehhez a felnőttek egészségtelen életvitele is jelentősen hozzájárul, hiszen az ország 58,4 százalékos túltápláltsági aránya a muravidéki régióban 65,4 százalékos átlagot jelent. Míg Salban a felnőttek 75,9 százalékban túlsúlyosak, a legjobban Hodoson figyelnek oda a táplálkozásukra, az arány 60,8 százalékos. Az országos átlagot az öt község csak a Svit megelőzési programban éri el, amelyben a részvételi arány a Maráci községben a legmagasabb, éspedig 63,2 százalékos, míg a Dobronaki községben a legalacsonyabb, 56,5 százalékos, ami még mindig elfogadható a 62,6 regionális és a 64,6 országos átlaghoz viszonyítva.

Az ittas állapotban okozott balesetek száma a Muravidéken meghaladja az országos 9,1 százalékot. A 2013 és 2017 évek közötti időszakban a Lendvai községben a balesetek 13,1 százalékban ittas vezetés miatt történtek, a Hodosi községben az arány 50 százalékos volt, míg Dobronak (27,8) és Marác (18,4), valamint Sal községben a balesetek 19 százalékban történtek az alkoholos befolyásoltság miatt.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben