kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Ruha teszi az embert!? – Kitesszük a szűrét

ertekeink1819Viselettörténeti sorozatunk eddigi fejezeteiben a lenből és kenderből készült archaikus ruhadarabokat vettük sorra. Most pedig folytatjuk a sort egy újabb természetes anyaggal, az állatok szőrével és az ebből készült viseleti elemeket mutatjuk be. Ezek legősibb fajtái az állatok lenyúzott és kikészített szőrméjéből, bőréből készült ruhadarabok voltak, az úgynevezett elő- és hátibőr, a suba és a különféle bundák, amelyeket majd egy külön fejezetben ismertetünk. Mindjárt az elején érdemes megjegyezni a magyar népviselet három legsajátosabb palástszerű, bokáig érő felsőruházata közötti lényeges különbséget: a suba a juh szőrős bőréből készül, a guba gyapjúszőttes anyagból, a szűr pedig szűrposztóból. Ez alkalommal főként a juhok hosszú szálú gyapjából készült gyapjúszövet-ruhadarabok régiesebb képviselői lesznek a főszereplők.

 

Csikós Tóth András: Gulyás cifraszűrben, Hortobágy (képeslap).

 

A magyarlakta területeken a rackajuh hosszúszálú gyapját tartották a legalkalmasabbnak szövetkészítésre. A szőrt a süveges, kapcás, kalapos mesterek nemezzé tömörítették, a szűr- és gubacsapó mesterek pedig megszőtték. Ezt a lágy gyapjúszövetet pedig attól függően, hogy mire kívánták használni, a ványoló- vagy kallómalmokban tovább tömörítették, esetleg befestették a kívánt színre. A gyapjúszövet megjelölésére a Kárpát-medencében használták még a szűr, csuha, daróc, aba, halina, condra kifejezéseket is. A magyar történeti források tanúsága szerint a legdurvább durva gyapjúöltözetek a társadalom szegényebb rétegét jellemezték.

A gyapjúszövetruhák egyik legrégebbi képviselője a szűrköpönyeg volt, amely szabatlan, téglalap alakú ruhadarab volt, amelynek elődje a római-bizánci hagyományokon alapuló, egyszerűen csak a vállra terített palást lehetett. Ebből alakult ki később ennek ujjas változata, a szűr, amelynek legismertebb változata a hímzéssel és rátétekkel dúsan díszített cifraszűr lett. A szűr cifrázása az anyagszélek bomlását megakadályozó szegésekkel kezdődött. Ez a ruhadarab a 18–19. századra annyira divatos lett, hogy valóságos szűrdíszítési versengés indult el, amelyet a különböző helyhatóságok, városok, vármegyék már tiltórendeletekkel igyekeztek megfékezni. Egy-egy szűr díszítettsége ugyanis olyan szintre emelkedett, hogy kisebb vagyont fizetett érte a megrendelője, így a hatóságok felesleges és bűnös cifrálkodásnak látták a szűrviselést. Nem is beszélve arról, hogy a cifraszűr idővel a betyárok emblematikus öltözetévé is vált, magyaros díszítése által pedig a nemzeti érzés, a függetlenség és a Habsburg uralom elleni lázadás kifejezője lett.

A szűr mellett nevezetes gyapjúszövet-öltözetnek számított még a szűrdolmány, amelyet egyes vidékeken kankónak is neveztek. Erdélyben a legnépszerűbb gyapjúszövetből készült ruhadarab a szűrposztó ujjas volt, amely a vitéz székelyek egyenruhájának számított a szintén posztóból készült harisnyával együtt. Míg a szűrszabó mesterség kihalásával a magyarországi paraszti öltözködésből a durva posztóruhák a 19. század végére eltűntek, addig az erdélyi magyarság körében a mai napig népszerűek.

A gyapjúalapú paraszti ruhafélék közül méltatlanul kevés szó esik a gubáról. A guba bolyhozott felületű vagy a szövés közben belefogott gyapjúfürtökkel dúsított szövetnek és a belőle készült kabátfélének az elnevezése. Már a neolitikum korából ismeretes ez az anyag, a középkorban pedig szívesen ábrázolták ebben a ruhadarabban Keresztelő Szent Jánost. A guba alapanyagát a gubacsapó mesterek készítették, akik közül a legnevezetesebbek Ungvár, Munkács és Beregszász vidékén éltek, onnan terjedt el aztán a mesterség az Alföld felé. A gubaposztó minősége a beleszőtt gyapjú mennyiségétől és attól függött, hogy egyszeri vagy kétszeri kallásnak vetették-e alá. A gubát az így elkészített szövetből aztán leggyakrabban a gubásmesterek készítették, de később a parasztok is eltanulták, így maguknak is el tudták készíteni. Így a házilag is elkészíthető guba a drága, szűcsmesterek által készített suba olcsóbb alternatívájává vált.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben