kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

A népművészet és az agyag egész művészetemet meghatározta

nemeth port2Vannak művészek, Lendván is voltak ilyenek, akik tanulmányaik elvégzése után a szülővárosuk hívására hazajöttek, s itthon is maradtak. Ilyen Király Ferenc, Gálics István, akik az évtizedek alatt sajátos „kultikus” rangot vívtak ki maguknak, akik elmentek, vagy el kellett menniük (Gábor Zoltán, Pandur Lajos) örökké visszasóvárogtak a szülőföldjükre, fogva tartotta őket a gyermekkori élményvilág csodás miliője. A ma 85. születésnapját ülő zalaegerszegi Németh János is a „hűséggel megvert-megáldott” művészek közé tartozik.

 

Évtizedes szorgos munkája alapján beválasztották a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak a sorába. Alkotásai közt van száznál több kisplasztika, kisebb-nagyobb szobrocska, egy T-alakú, ma is álló egykori határellenőrzésre felállított váltópénztár és az ország minden részén, Harkánytól Százhalombattáig, Zalaegerszegtől Lentiig ismert nagyméretű relief, amely a szlovénok által is oly gyakran látogatott váróterem falát is díszítette.

2014-ben megkapta a Kossuth-díjat és a Nemzet Művésze címet. 2016-ban nagy, átfogó kiállítást rendezett a Vigadóban, amelyhez színvonalas katalógus járult. Most újabb, nagyobb méretű munkákra készül: a zalaegerszegi temető ravatalozójának oltárvázlatait készíti, a Sárkányölő Szent György kompozíciót tavasszal avatták a zalaegerszegi Megyei Rendőrkapitányság bejáratánál. A cikk írója jó barátságban van a művésszel, így az interjú során is tegeződtek.

Hát hogyan is kezdődött? Nagyapád fazekasműhelye bizonyára predesztinált arra, ami később következett – kérdezzük. 

– Csinálja az ember, ahogy tudja, a maga gusztusa szerint – mondogatta mesterember nagyapám, Németh Gábor, amikor egy néprajzkutató feltette neki a kérdést. A fazekas szakma mikéntjéről a felnőtté válásig sok évnek kellett eltelnie, hogy érezzem, ezen az úton kell elindulnom. Ezek a gyökerek. Németh János formaművészete, a formák iránti vonzalma is a fazekasműhelyben alakult ki, gyerekként megcsodálhatta a korongon készülő, nagy hasú formákat… – A zalaegerszegi házban, ahol felnőttem, szinte családtagokként éltek egymás mellett: Németh Gábor, a nagyapám, János, az apám, Gábor, apám legidősebb testvére és nagybátyám, Lajos, a szomszédunk, szintén az agyagipar kiválóságai, valamint a segédek és az inasok. Az agyagszagú műhelyben jókedvű munka folyt. Az égetőkemencében, ha ropogott a tűz, körülötte üldögéltek a szomszédok, a barátok. Nagy mesélőkedvvel folyt a szó. Tátott szájjal figyeltem, amit mondtak, s ahogy mondták: ez volt az én mesekönyvem.

 

 

A másik: az anyagnak, az agyagnak szól. Egy ezzel kapcsolatos göcseji kirándulás élményét ma is szívesen felidézi. – Ez is egy érdekes kirándulás volt, amikor kiürült az agyaggödör, kimentünk Lajos bátyámmal a Göcsejbe. A csonkahegyháti bánya egy lemetszett domboldal volt, ahol nem a sárga, homokos föld, hanem a kékesszürke agyag csillogott a nyári zivatar utáni napsütésben. „Ez a göcseji kincsesbánya” – mondta. Attól fogva ez a hely volt számomra a legértékesebb. A legmagasabb tetőről letekintve az észak–déli irányú, hömpölygő dombvonulatokat, a mi hegyeinket ebből az agyagból képzeltem el. Érdekes volt a fazekas mesterség is, hiszen ezek az emberek tulajdonképpen „földművesek” voltak. Csupa lélek és szeretet jellemezte a munkájukat. Nagyon büszkék voltak a szép formájú darabjaikra. Ha visszagondolok, talán ezek voltak az első szoborálmaim, melyek az égetett cserép hangján szólították meg az embert. Göcsej, Hetés, Őrség – közös lélek és gondolkodás.

– Ezért kerülöd ma is az egyes kerámiákra vonatkoztatható „cifra” kifejezést, ami a mázas kerámiákon az ókortól megtalálható, s talán számodra is „tetszetősek” voltak? De jött a nagy fordulat: a vissza a „tiszta forráshoz”, a fazekas hagyományhoz…

– Igazad lehet, hiszen a korai indulás időszakában, – bár megkapó szépségű és erejű Mezopotámia és a korai középkor világa –, nem annyira a tiszta forma, hanem a dekorativitás, a mesélő játékosság és az arányok változtatása, a színek, a mázak hatása kápráztatott el. Olyan szobrokat szerettem volna formálni, amelyek csak keramikus keze által születhetnek. Nem a szobrászatot akartam imitálni, hanem a korong eszközével akartam kifejezni a mondanivalómat. Ebben van segítségemre a fazekaskorong. Keramikus lettem, a tűz és cserép embere. Színesek lehetnek, de tarkák nem.

– Mindent összevetve beteljesült, amit Juhász Ferenc hozzád írott szép versének záró soraiban útravalónak szánt:

„…nevelj lombot, erősíts törzset, ágat;

hazai földben vesd meg gyökered,

s hagyd benned játszani a gyereket!”

– A 90-es években több őrző-katona-hős szobrot is készítettél, egyiket éppen a lendvai Művésztelepen 1992-ben, az egykori Keral gyár kemencéjében égetted ki…

– Igen, ez az egyik mitológiai alakról, a legendás Hadik kapitányról készített domborművem, melyet később több is követett. A mitológiai állatok Csodaszarvas, varjak stb.) után ilyen a Legenda, vagy a Szent Mihály arkangyal dombormű, vagy éppen a legutóbbi Sárkányölő Szent György, amelyet tavaly helyeztünk el a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon.

– Kanyarodjunk vissza a lendvai kapcsolataidhoz, a galériaalapító Király Ferenchez, akivel ma is évtizedes barátságot ápolsz…

– A már említett 92-es művésztelep életem egyik nagy élményének számított, hiszen először érezhettem, hogy külföldön bár, de „itthon vagyok”, s hogy a Zalai-dombságnak szellemileg is van folytatása a Muravidéken, a muravidéki művésztársak, kultúraszervezők körében. Nagyon hosszú és tartalmas beszélgetéseket folytattunk a még élő Gábor Zoltánnal és Gálics Istvánnal, akik akkor először próbálkoztak a kerámiával, a korsó-tányér, amforaszerű vázák megformálásával, a dúcok kiégetésével. Egyben nagyon jó és máig tartó barátság alakult ki Királyékkal, Ferivel és Suzannal, s az azóta már elhunyt Szúnyogh Sándor költővel, újságíróval.    

A Hadik kapitány a lendvai gyűjtemény megbecsült darabja a vár egykori kápolnájának falába van beépítve, a munkálatok elvégzését követően méltó helyen állítják majd ki.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben