kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

Európa választott – Nyert az SDS–SLS és a Fidesz

eupatko2219A hétvégén lezajlott európai választásokon nagyobb áttörést egy politikai erő sem ért el. Gyengültek a hagyományos legerősebb erők, a jobboldali néppárt és a baloldali szocialisták, erősödött a liberális és a zöld tábor, valamint a jobboldali euroszkeptikus erők is. Szlovéniában első helyen végzett az SDS–SLS pártszövetség, Magyarországon ismét tarolt a Fidesz.

Szlovéniában, ahol az állampolgárok nyolc európai képviselőről döntöttek, 28,32 százalékos, vagyis az eddigi második leggyengébb választási részvétel mellett a nyolc helyből hármat az SDS–SLS pártszövetség szerzett meg. Országos szinten az SDS–SLS 26,44 százalékot ért el. A pártszövetség jóformán mindenhol az országban az első helyen végzett, ez alól csak a postojnai választóegység jelent kivételt, ahol bár nagyon szorosan, de az SD nyerte a választást. A második helyen országosan az SD zárta a választást 18,65 százalékos aránnyal, ez pedig kettő európai képviselői mandátumot jelent. Szintén kettő mandátumot szerzett 15,58 százalékkal a harmadik helyre befutó LMŠ, illetve egy mandátumot a 11,06 százalékos NSi. Szlovéniát így a következő mandátumban Milan Zver, Romana Tomc, Franc Bogovič (SDS-SLS), Tanja Fajon, Milan Brglez (SD), Irena Joveva, Klemen Grošelj (LMŠ), valamint Ljudmila Novak (NSi) képviseli. Amennyiben választóegységi szintről választókörzetre térünk át, hasonló eredmény rajzolódik ki, mint az országos, illetve a választóegységi szinten, az eredmények itt mégis árnyaltabbak.

A ptuji választóegységben az SDS–SLS szövetség az országosnál erőteljesebben nyert, itt ugyanis a szavazatok 31,13 százalékát szerezte meg, de vannak körzetek, ahol más listák nyertek. Így van ez mindhárom muravidéki körzetben is. Így például a lendvai körzetben erőteljes fölénnyel, 34,68 százalékos eredménnyel az NSi nyert, a második helyre 25,29 százalékkal az SDS–SLS került, míg a harmadik 14,22 százalékkal az SD, negyedik pedig 8,26 százalékkal az LMŠ lett.  Az első és a második muraszombati körzetben is az SD bizonyult a legerősebbnek, az elsőben 30,72, míg a másodikban 32,98 százalékkal nyert. Mindkettő körzetben az SDS–SLS lett a második, az elsőben 25,22, míg a másodikban 22,01 százalékot szereztek. A muraszombati körzetekben is viszonylag jól szerepelt az NSi, amely mindkettő körzetben a harmadik helyre került 14,14, illetve 15,14 százalékkal. Az eredmények nem jelentenek különleges meglepetést, mivel a lendvai körzetből származik Jožef Horvat, az NSi-lista második jelöltje, valamint az SD-lista nyolcadik szereplője, Aleksander Jevšek muraszombati polgármester. A helyi kiváló eredmények ellenére egyiknek sem sikerült az európai képviselői hely megszerzése. Az említett muravidéki körzetek mellett az SD meg tudta nyerni a maribori városi negyedik körzetet, az 1-es velenjei, a laškói, a hrastniki és a trbovljei körzetet, több ljubljanai és tengermelléki körzetet, valamint a kočevjei körzetet is. Körzeti szinten első helyeket tudott nyerni az LMŠ is, ilyen a jesenicei, a kamniki, valamint mindkettő domžalei körzet. 

Magyarországon 21 európai képviselőről döntöttek a választópolgárok, akik magas, 43,37 százalékos részvétel mellett 52,44 százalékos aránnyal a Fidesz mellett voksoltak. Némi meglepetésre a volt kormányfő, Gyurcsány Ferenc pártja, a DK 16,15 százalékot, a Momentum 9,87, az MSZP–Párbeszéd szövetség 6,64, míg a Jobbik 6,39 százalékot szerzett. Ezek egyben a képviselői mandátumokat nyerő pártok is. Ezek alapján a Fidesz 13, a DK 4, a momentum 2, míg az MSZP–Párbeszéd és a Jobbik egy-egy képviselői mandátumot szerzett. A választások egyértelmű nyertese a Fidesz, a vártnál jobban szerepelt a DK és a Momentum, míg a szocialisták, a Jobbik, illetve a mandátum nélkül maradt LMP egyértelműen a vesztesek oldalára sorolható.

Európai szinten nincs egyértelmű nyertese a választásoknak, gyengült ugyanis a két legerősebb erő, a néppárt és a szocialista blokk, valamint a baloldal. Erősödtek a liberálisok és a zöldek, valamint a különböző euroszkeptikus jobboldali csoportok is, amelyek nem tudtak olyan növekedést mutatni, mint ezt sokan várták. Mindez elég bonyolulttá teszi az unió életét, a vezetők kiválasztását, amelyről a következő napokban, hetekben születik döntés.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben