kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Ruha teszi az embert!? – Kurta, mint a huszármente

ertek23192Ez alkalommal a felsőruházati darabok világában folytatjuk viselettörténeti kalandozásunkat. A főszereplő pedig a rövid, szőrmedíszítésű, zsinórozott kabát, a mente lesz, amelyet a magyar huszárok tettek világhírűvé és más nemzetek katonai viseletének alapdarabjává. A viselettörténészek a honfoglalás kori köntösökben, kaftánokban látják az újkori magyar mente elődjét.

A mente először a városok közrendű lakóinak vált divatos öltözetévé. Ez volt a legbecsesebb felsőruházati darab, amelyet a férfiak és a nők is szívesen viseltek. A mente különböző változatai, amelyek főleg hosszának és ujjformájának módosulásaiban jelentkeztek, az úri viseletben a 15. század óta nyomon követhetők. A paraszti férfiviseletben azonban csak a 18. században vált általánossá, először a mezővárosok gazdag parasztpolgársága, majd a jobbágyság viselte a nemesi és huszáröltözet hatására. Bő, térdig érő változata, a hosszú mente népszerű volt az Őrségben is, a rövid, kurta mente pedig Debrecen környékén volt a legközkedveltebb. A mente kék, fekete, ritkábban zöld vagy veres posztóból készült. Bélése és szegése fekete vagy fehér bárányprémből, a módosabb parasztságnál rókaprémből készült, amelyet rókamálas mentének neveztek. Réz, ólom, ezüst vagy zsinóros gombolással kapcsolták össze.

 

ertek23191Magyar huszár 1810 körül. (https://repository.library.brown.edu/studio/item/bdr:230388/)

 

A mentét a férfiak és a nők egyaránt, télen felöltve, nyáron díszruhaként panyókára, félvállra vetve viselték. Ebben az esetben mentekötővel erősítették fel, amely a vagyonosabbak körében ezüstlánc volt. Egy angol tábornoktól származó romantikus anekdota szerint ennek oka az volt, hogy egyszer az alvó magyar huszárokat a törökök félig felöltözötten lepték meg, azok pedig csak az egyik karukra felhúzott mentében kaptak a lóra és verték vissza őket. A furcsa viselet miatt úgy röpködött a huszárok mentéjének az ujja, mintha több karjuk lenne. Ettől a törökökön úrrá lett a félelem és megfutamodtak. A diadal emlékére aztán a huszárok mindig panyókára vetve viselték a mentét és a pajzsként használt kacagány mintájára vetették félvállra.

A mentét a huszár mindig vitte magával, mivel sosem tudhatta, hogy mikor lesz hideg, és egyébként is védelmi funkciója volt e kabátnak. Melegben félvállra vetve hordták, így a pajzs szerepét vette át a balról érkező ellenség kardcsapásai ellen. A huszárok általában jobb kézzel kardoztak, ballal fogták a kantárszárat, a bal kéz védelme ezért fontos volt, a mente pedig természetes módon takarta azt. A mente viselésének a huszárságnál szabályai voltak, az időjárástól függően: +5-től +35 Celsius-fokig bal vállra vetve, –5-től +5 fokig mindkét vállon és –5 foknál hidegebb időben pedig az ujjakba is belebújva viselték. A felsőruházatuk és a nadrágjuk általában posztóból készült, huszárezredenként jellemzően eltérő színben, a búzavirágkéktől a piroson át a zöldig. A dolmányra, a mentére és a nadrágra is sujtásokat varrtak. Ez a sárga, kötélszerű díszítés komoly védelmi funkcióval bírt. Ha a kard lesújtott, akkor ez a zsinórzat védte a huszár testét, hiszen nem tudta könnyen átszakítani azt. Időnként még fémszálat is húztak bele, így erősítve az ellenállóképességét. Minél több volt a sujtás a ruhán, annál jobban védte a huszárt. A főbb, veszélyeztetett pontokra – mint a csukló vagy a comb – külön vitézkötéseket varrtak. Emellett kösöntyűt – derékövet – is hordtak, hasonlóan zsinóros anyagból, amely a borda alatti lágy, hasi részeket is védte. A ruházat színe és díszítettsége jelezte egyébként a rangokat is a közhuszártól a tisztekig.

A mente 18–19. század fordulóján élte virágkorát. A reformkor és a kiegyezés között adta át helyét a korai polgárosodás hatására divatossá váló ujjasnak. Ez egy, a csípőt, a combot vagy akár a lábszárat is takaró, elöl záródó, változatos gallérmegoldású, igen eltérő formájú, bőrből vagy szűrposztóból készült kabátféle volt.

MCSi Design