kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719
 

Regionális elsősegélyverseny Lendván

elsosegely2319Lendva Község volt a házigazdája a 25. regionális elsősegély-ismereti versenynek, amelyen a polgári védelem és a Vöröskereszt területi egységeinek csapatai vettek részt. A legjobban a Gornja Radgona-i Vöröskereszt II. csapata teljesített, így ők képviselik régiónkat az októberben Ptujban tartott országos megmérettetésen.

A Szlovén Vöröskereszt Lendvai Területi Egysége és a Szlovén Polgári Védelem muraszombati kirendeltsége szombaton Lendván rendezte meg a Vöröskereszt és a polgári védelem önkéntes csapatainak elsősegély-ismereti területi felmérését. A szemle két fő célt szolgált idén, egyrészt a versenycsapatok tagjait ösztönözte az újdonságok megismerésére, elméleti és gyakorlati tudásuk, valamint készenléti szintjük növelésére, másrészt pedig a szélesebb közönségnek be kívánták mutatni a mentési és védelmi szervezetek egységeinek tevékenységét és felszereltségét.

A gyakorlati elsősegélynyújtási felméréshez szombaton reggel 12 csapat sorakozott fel a lendvai kultúrház előtti terén, köztük kilenc hazai és három külföldi csapat szerepelt. Mivel a tagok katasztrófák, balesetek esetén a hivatalos mentőszolgálatok helyszínre érkezéséig önkéntesen vállalják az elsősegélynyújtást, ezért az elméleti tudás mellett fontos a gyakorlati tréning is. A versenycsapatok ennek érdekében négy baleseti helyszínen mutatták meg tudásukat, a munka elvégzésére tíz perc állt rendelkezésükre.   

Jus Gizela, a Lendvai Vöröskereszt elsősegélynyújtó csapatának vezetője a verseny végén elmondta, először vett részt ilyen versenyen és először bújt csapatvezetői szerepbe is: „Az idei verseny részben a csapat tapasztalatgyűjtését szolgálta, hiszen rövid időn belül kellett felkészülnünk a megmérettetésre. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a csapat nem tudott teljesen egységesen együttműködni, de minden tag tudása és képességei szerint igyekezett jól teljesíteni. A követelmények, előírások és az anyag elsajátítása időt igényel, ezért szeretném, ha a jövőben többet gyakorolhatnánk. Emellett a szakmai háttéranyagot is korszerűsíteni kell a Lendvai Vöröskeresztnél és lépést kell tartani a változó irányelvekkel, valamint a gyakorláshoz biztosítani kell a felszerelést is.”

 

 

A díjkiosztó előtt Sapač Žižek Edith, a felmérés szakmai vezetője értékelte a csapatok munkáját. Elmondta, a csapatok négy baleseti helyzetben 16 sérült személynek nyújtottak segítséget. Kiemelte, hogy minden évben magasabb szintű tudást várnak el a csapatoktól, és idén ezt a követelményt a résztvevők teljesítették. A felmérésen a csapatok a legeredményesebben, 86 százalékban a játszótéren történt balesetnél teljesítettek, a legjobban pedig a koponyasérülést látták el. A szakmai vezető még hozzátette, hogy a csoportvezetők irányítása és helyzetfelmérése a tavalyinál eredményesebb volt, úgyszintén az AED automata defibrillátor segítségével az újraélesztés is.

A lendvai 25. regionális versenyt a Gornja Radgona-i Vöröskereszt (VK) II. csapata nyerte, őket követte a Ljutomeri VK II., a harmadik pedig a Gornja Radgona-i VK I. csapata lett. A negyedik helyen a Ljutomeri VK I., az ötödiken Ljutomer Község, a hatodikon a Lendvai VK csapata, a hetediken Muraszombat Község és a nyolcadikon Lendva Község csapata végzett. A Szlovén Vöröskereszt fiatal önkéntesei kategóriában egyedül a ljutomeri gimnáziumból érkeztek diákok, a nemzetközi kapcsolatokat ápoló szomszédos csapatok versenyét pedig a Csáktornyai VK nyerte, második lett az Őrség–Goričko–Raab térség polgárvédelmi és harmadik Lenti polgárvédelmi mentőcsapata. Az ügyességi játékokat a Ljutomeri VK I. csapata nyerte. 

Verseny közben a város különböző helyszínein jelen voltak a tűzoltók, a rendőrség, a szlovén hadsereg, a búvárok, a kutyás mentőszolgálat, a hegyi mentők egységei, akik az érdeklődőknek bemutatták felszerelésüket és tevékenységüket is.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben