kele
perec1
garas1
63. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2019. 09. 19.
kiscim3819
 

A szószóló nem a gyermek jogi képviselője

ombuc2419Svetina Peter emberjogi biztos (képünkön balról) múlt csütörtökön a Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtárban munkatársaival a muravidéki szakembereknek bemutatta a gyermekszószólói tevékenységet, hangsúlyozva, hogy a gyermek szószólója nem a gyermek jogi képviselője, meghatalmazottja vagy ügyvédje, hanem a gyermek „hangja”, leggyakrabban a válási eljárásokban.

Az emberjogi biztos által szervezett bemutatóra múlt csütörtökön a szociális ügyintéző központok, a bíróságok, a rendőrség képviselőit, a tanárokat, a nevelőket hívták meg, akik szép számban, mintegy hetvenen jelentek meg. A találkozónak a célja az volt, hogy a muravidéki szakmai nyilvánosságnak, akik a gyermekek érdekeiről és jólétéről hoznak döntéseket, bemutassák a gyermekszószólói küldetést, abból a tapasztalatból kiindulva, hogy régiónkban a szakma az eljárásaiban ezt a lehetőséget nem eléggé használja ki.

Svetina Peter emberjogi biztos a bemutató előtt megtartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a gyermek szószólója nem a gyermek hivatalos, jogi képviselője, nem avatkozik bele a szülői jogokba és nem a gyermek gyámja. Emellett nem befolyásolja a gyerek akaratát sem, nem ítélkezik az érdekeiről, hanem egyfajta felnőtti hangjaként a véleményét képviseli. A biztos elmondta még, hogy a muravidéki régióból elvétve érkezik indítvány gyermekszószóló kijelölésére annak ellenére, hogy a régióban hat önkéntes szószóló is tevékenykedik. Az elmúlt évben csupán egy kezdeményezés érkezett a biztoshoz a Muravidékről, idén pedig kettő indítvány jóváhagyása van folyamatban.

Dolčič Tone, a gyermekszószólói tevékenység vezetője (képünkön jobbról) kiemelte, hogy feladatkörükkel a gyermekek jogairól szóló egyezmény 12. cikkében megfogalmazott jogot képviselik, amely szerint a gyermek az őt érintő eljárásban kinyilváníthatja a véleményét, amelyet korára és érettségi fokára figyelemmel kellő mértékben figyelembe kell venni.  Amióta a programot 2007-ben elindították, több mint 650 gyermeknek jelöltek ki szószólót. A vezető hangsúlyozta, a gyermek szószólója nem értékeli a gyermek érdekeit, hiszen erre a bíróság és más intézmények illetékesek. A biztos csak kijelöli a  szószólót, aki hetente a gyermekkel a lakóhelyéhez közel egy alkalommal találkozik és a megbeszélések alapján segíti kifejteni véleményét és továbbítani azt a döntéshozó szervek felé. Az eljárás általában két-három hónapig tart. A gyermekszószóló kijelölése leggyakrabban a válási eljárások alatt történik és legtöbbször a szülők kezdeményezik, de a szociális ügyintéző központok és a bíróság is egyre gyakrabban folyamodik az eljáráshoz. A beérkezett kezdeményezéseknél pedig először a szószólói eljárás jogosultságát állapítják meg az ember jogi biztos hivatalában – tette még hozzá a vezető.

Szlovéniában 63 gyermekszószóló dolgozik önkéntesen, a jelentkezők intenzív képzés utána végezhetik ezt a feladatot.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben