kele
perec1
garas1
63. évfolyam
47. szám
Megjelenés:
2019. 11. 21.
kiscim4719
 

Változna a nemzetiségi képviselők választása is

valasztas2619Mivel az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a vonatkozó törvénynek a választási egységekről, illetve választási körzetekről szóló rendelkezései már nem felelnek meg az Alkotmánynak, Borut Pahor köztársasági elnök vezetésével a szlovén parlamenti pártok lázasan keresik a mindenkinek megfelelő megoldást, a kompromisszumot, amely többek között a nemzetiségi parlamenti képviselő megválasztásának módját is megváltoztatná.

Az Alkotmánybíróság megállapítása szerint a különböző választási körzetek között nagy a választópolgárok száma közötti különbség, így az egyes választópolgárok szavazatainak értéke között is nagyok a különbségek, magyarán egyes képviselők jóval kevesebb szavazattal jutnak a parlamentbe, mint mások. Emiatt a bíróság felhívta a törvényhozást, hogy két éven belül – tavaly decembertől – szüntesse meg az alkotmányellenes állapotot. Ezt elvileg két módon érheti el a parlament, úgy, hogy átszabja a választási körzetek határait, vagy megszünteti ezeket és bevezeti az úgynevezett preferens szavazat lehetőségét, ahogy például az uniós parlamenti választásokon ismert.

December óta a köztársasági elnök már három körben tárgyalt a parlamenti pártok képviselőivel, és az elvi alapokon a pártok meg is egyeztek. Az elvi megállapodás szerint az említett második verziót választják, vagyis megszüntetnék a választókörzeteket és a választópolgárok egy teljes jelöltlistára szavaznának választóegység szintjén. Emellett bevezetésre kerülne egy úgynevezett relatív, nem kötelező preferens, vagy más néven elsőbbségi szavazat. Ez azt jelenti, hogy a választópolgár egy listát választ, de a listán lévő egyik jelöltnek elsőbbséget is adhat. Az elsőbbségi szavazatokkal hasonlóképpen lehet majd a parlamentbe jutni, ahogy a nemrég lezajlott európai választásokon is.

Az említettek mellett a törvény módosításai –természetesen ha ténylegesen is a parlament elé kerülnek – között szerepel a kisebbségi parlamenti frakció javaslata, amely szerint a jelenlegi úgynevezett Borda-rendszer (a jelöltek pontozása) helyett egykörös, többségi rendszert vezetnének be. Ez azt jelenti, hogy a jelöltek számától függetlenül csak egy körben választanánk a nemzetiségi képviselőt, és az kerülne a parlamentbe, aki a legtöbb szavazatot szerezné ebben az egy körben.    

A törvénymódosítás sorsa elvileg július 12-én dől el, amikor a parlamenti pártok munkaebéden vesznek részt a köztársasági elnöknél. Közben az illetékes hivatalok készítik az új választói körzetek megalakítási javaslatát is, vagyis még minden út nyitott a parlamenti választásokat illetően.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben