kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Ha végre itt a nyár

pesti levelekKedves Olvasó!

    Az elmúlt két hétben nem volt nagy kánikula Budapesten, de a jövő héttől ismét elérjük a 30 Celsius fok fölötti értékeket. Június végén is egész magas volt a hőmérséklet. Bár az ELTE Nagytétényi úti kollégiumában a tanulószobákban biztosított a klíma, a szobákban így is nehezen lehetett elviselni a hőséget. Volt, hogy éjjel kettőkor is 27 fokot mértünk. A vizsgaidőszakot ez nem könnyítette meg. Sem a tanulást, sem magát a vizsgázást. A belvárosban nappal még elviselhetetlenebb volt a helyzet. A térkövek, a rengeteg beton és nagyobb árnyék hiánya miatt nagy volt a forróság.

    Ősszel önkormányzati választásokra kerül sor Magyarországon. Budapesten a főpolgármester-jelölti előválasztás június 20-tól 26-ig tartott. Ennek keretében a Móricz Zsigmond téren kívül több helyen lehetett szavazni az ellenzéki jelöltek valamelyikére. A választások után, bárhogy is alakuljanak, reméljük, hogy a városvezetés jobban átgondolja, mit cselekszik, hogy védje az itt lakók érdekeit, és minőségi életet biztosítson nekik. Puzsér Róbert Sétáló Budapest című projektjéhez hasonlóval nem járnánk rosszul. És olyan civil kezdeményezésekből sem ártana több, mint a Magyarósi Csaba által indított Zöldítsük ki Budapestet! mozgalom. Utóbbi eredménye a XXI. kerületi Bercsényi utcában elültetett néhány fa. 

    Ilyenkor nyáron nagy szükség lenne a fák nyújtotta árnyékra, és a levegő tisztaságát is javítani lehetne. Nem ártana például átgondolni az ilyenkor nagy számban megjelenő turistabuszok okozta problémát sem, hiszen a levegőszennyezés mellett szabálytalanul parkolnak, elakadnak a szűk utcákban, teljesen ellepik a magyar fővárost. Ugyanez érvényes a különböző cégek városnéző buszaira is. A mostani 4-6-os villamos és a 3-as metró szakaszainak felújítása miatt forgalomba állított pótlóbuszok is fokozzák a káoszt. A 100E repülőtéri buszjárat pedig július közepétől 10 percenként közlekedik. A mindenhonnan érkező rengeteg turista szintén beavatkozik a város lakóinak az életébe. De nem tilthatjuk meg, hogy ők is részesei legyenek azoknak a dolgoknak, amik itt történnek, illetve hogy megcsodálják a városunkat.

    Budapest ugyanis a sok zűr ellenére is gyönyörű, értékes város. Július hétvégéin ismét el lehet foglalni a forgalomtól elzárt Szabadság-hidat. Idén is rengeteg színes program, baráti összejövetelek, tánc, zene, miegymás vár minket a továbbiakban is. Önkéntesek szódát osztanak. A felállított kukák segítik a tisztaság megőrzését. A hónap első felében a Budapest Arénában koncertezett Sting, aztán Mark Knopfler is, a Budapest Parkba pedig a Thirty Seconds to Mars érkezik 23-án. Több helyszínen a szabad ég alatt lehet mozizni a nyáron. Emellett pedig a főváros rendelkezik néhány fürdőhellyel. Köztük például érdemes megemlíteni (és meglátogatni) a nemrég újra üzembe helyezett, felújított Pestszenterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőt.

 

Üdvözlettel Budapestről,

Süč Katarina

MCSi Design