kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Tündérkertet avattak Szalafőn

tunder10A Kárpát-medencei őshonos gyümölcsfajták gyűjteménye egy újabb kerttel bővült. Szombat délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a szalafői Tündérkertet, amelyben főleg a településre jellemző gyümölcsfák – őshonos alma, szilva, körte és cseresznye - nevelkednek. 

 

Lugosi Arnold, Szalafő polgármestere a falu szívében helyet kapott gyümölcsös melletti pajtaszínpadról köszöntötte az eseményre egybegyűlteket, köztük a Tündérkertek-mozgalom vezetőjét, Szarvas József Jászai Mari-díjas színművészt, és Kovács Gyula pomológust, aki a gyümölcsfák oltványozását végezte. 

A polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a gyümölcsös a polgároké, így a fák gondozása is mindannyiuk felelőssége. Az őshonos fajták nem igénylik a permetezést, nem lesznek visszavágva és vegyszerezve, vagyis a természetre kívánják hagyni, mely egyedek fognak tartósan gyökeret verni és teremni a szalafői földben. A fák a jövőben valódi gyümölcsészeti génbankként szolgálják majd a felnövekvő generációt. A polgármester a falu újszülöttjét, az egyhetes Molnár Budát is köszöntötte, akit egy sózó körtefa gondozójává avatott. A jövőben minden helyi újszülött kap majd egy gyümölcsfát, ezzel új hagyományt kívánnak teremteni a faluban.

Szarvas József és Kovács Gyula a Tündérkert-mozgalom Kárpát-medencei sikeréről és kultúrtörténeti jelentőségéről szóltak. A programot a Cantemus nyíregyházi leánykar kórusa színesítette Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben