kele
perec1
garas1
63. évfolyam
49. szám
Megjelenés:
2019. 12. 05.
kiscim4919
 

Ma is a lendvai lepkeház felállítását tervezi

galic33191Galič József újra itthon vizsgálja és gondozza bátyja, Galič István lepkegyűjteményét – mely a közép-európai térség talán legnagyobb ilyen kollekciója – a lendvai várgalériában. Tapasztalatainak rövid összefoglalására kértük.

– Ismét eltelt két év – mondja József, miközben a várudvar egyik padjára telepszünk –, és én régi fogadalmamhoz hűen újra hazajöttem, hogy átnézzem a gyűjteményt. Az állagmegóvás miatt elengedhetetlen az éves-kétéves munka, mert másképp „a múzeumi bogár” óriási pusztítást tud végezni a lepkékben – részletezi a teendőket. Majd elmeséli, hogy a két hét alatt nem csak az átfutásra van ideje, de dokumentálja is az észrevételeit, a hibákat, a módosulásokat, a kártevő esetleges jelenlétét.

Közben megjelenik mellettünk – szinte menetrendszerűen – egyik hazai lepkénk (Admirális), mintha csak köszönteni szeretné a jövevényeket.

galic33193– A gyűjtemény állapota stabil – mondja Galič József –, de kivételt képeznek azok a családok, amelyeknek a színén fakulás tapasztalható. De ez várható is volt.

Majd választott szülőföldjére, Berlinbe kalandozik el, ahol egy nagy munkát fejezett be a tíz éve létesített lepkeházban, amelyben lepketenyésztés folyt pedagógiai célzattal, gyermekek bevonásával, az ottani lepkegyűjtő egyesület támogatásával. A gyerekek nagy örömére a tenyésztett lepkéket a végén világnak eresztették.   

– Berlinben tíz évig reggeltől estig a lepkékkel foglalkoztam. Nyáron, amikor a lepkeszaporításnak és -tenyésztésnek van az ideje, talicskaszámra kaszáltam a füvet és hordtam a lepkeházba, mint egy igazi állattenyésztő, akinek a fő tevékenysége az etetés és az etetnivaló beszerzése. Tavaly szeptemberben aztán a berlini lepkegyűjtők egyesületének átadtam a házat. Így Öcsi lepkevédő-gyűjtő-szaporító szellemisége Berlinben is továbbél. Abban reménykedem, hogy a fiatalok továbbviszik a munkát – sorolja.

galic331934A lendvai gyűjteményről sem szeretne elfeledkezni, s a Galéria-Múzeum igazgatójától, Baumgartner Dubravkótól értesült arról, hogy a várbéli gyűjtemények egy részét a Fő utcai helyiségekbe szállítanák át. Így Galič Öcsi lepkegyűjteménye is az új Galič-múzeumba kerülne a művész grafikáival és más általa gyűjtött tárgyakkal együtt. Ez azonban nagy előmunkálatokat igényel.

Tervei közt szerepel még a berlinihez hasonló lepkeház megépítése Lendván, melyhez kapcsolódóan az egyesület a pedagógiai célzatú méhészszakkörnek lenne a párja. A lepkeház Lendván is a lepkék védelméről szólna, s az evolúciós séma legtisztább és legegyszerűbb levezetését is ezeken lehetne szemléltetni.

– Nagy a baj: akárcsak a méheknél, a lepkék esetében is gyors beavatkozásra lenne szükség, hiszen rohamosan pusztul az állomány. Egyes fajok és családok esetében a teljes eltűnésről lehet már beszélni – mondja József, s a megoldást a berlini jó példa utánzásában és európai kiterjesztésében látja.

galics lepke3319Hogy kihalásra van-e ítélve az európai lepkeállomány, így válaszol: – Az elmúlt négy-öt év alatt nem csak tenyésztettem a lepkéket Németországban, de egyfajta számlálói tevékenységet is végeztem, így egyes fajok tekintetében súlyos következtetésre jutottam, azok teljes eltűnése mutatkozott. Ezért kell a vészharangkongatás, mely a méhekkel kezdődött több európai országban, így Szlovéniában is. A világbeli statisztikák is 70 százalékos (!) eltűnésről szólnak az elmúlt tíz évben. A problémát tetézi, hogy a lepkegyűjtőket sokáig a lepkék irtásával, s nem a védelmezésükkel hozták összefüggésbe. Öcsi szenvedélyes szaporító is volt, s nem csak hazai lepkéket szaporított, hanem a világ minden tájáról gyűjtött, főleg a délszláv államokból (a Neretva völgyéből, de Montenegróból is érkeztek csomagok). A Foglyul ejtett lepke sorozatban Öcsi már megjósolta a mai állapotokat. S mi lesz még?

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben