kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Az aradi vértanúkra emlékezünk

aradi4119Ahogy minden évben, úgy idén is Magyarország-szerte és a határon túl is voltak megemlékezések október 6-án, az aradi vértanúk napján, a nemzeti gyásznapon. Hagyományosan megemlékezést tartottak a ljubljanai várban is, ahol a magyar nagykövetség és a ljubljanai magyar kultúregyesület emlékezett a vértanúkra, illetve az első felelős magyar miniszterelnökre, Batthyány Lajosra, aki a szlovén főváros várában raboskodott. 

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverése után azonban nem csak a 13 aradi hősre és Batthyány Lajosra emlékezünk, Haynau bosszúja ugyanis jóval több embert ért el. Mindannyian, függetlenül nemzetiségüktől – volt köztük szerb, horvát, lengyel, osztrák, német is –, illetve társadalmi osztályuktól, a magyar és az egyetemes szabadság oltárán áldozták fel az életüket.

október 6. a magyar történelem egyik leggyászosabb napja. A tizenhármakat, az 1848/49-es szabadságharcban hősiesen küzdő magas rangú katonai vezetőket, illetve Budán az első felelős magyar kormányfőt 170 évvel ezelőtt végezték ki. Az első felelős magyar kormány, a Batthyány-kormány alig néhány hónap alatt lerakta az önrendelkezés alapjait, hitt a törvényben, hitt a jogban és a végsőkig bízott abban, hogy tisztességes eljárásban nem ítélhetik őket halálra. Kivégzésük ellenére a nemzet függetlenségének csorbítása nem tudta visszafordítani a polgári gondolkodás előretörését. A kiegyezés után a magyarság belpolitikai önállóságot kapott, a soknemzetiségű ország területi egysége sértetlen maradt. A vértanúk kultusza a mai napig él tehát a magyar nemzetben.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben