kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Választások igazi nyertes nélkül

karacsony4219A rendszerváltozás óta nyolcadik alkalommal tartottak Magyarország 3.177 településén önkormányzati választásokat. A választók polgármesterjelöltekre, megyei önkormányzati és települési képviselő-testületi képviselőjelöltekre szavazhattak, míg a budapestiek főpolgármestert is választhattak.

Rövidre szabva: országos szinten továbbra is a Fidesz az első párt, de a közös jelöltekkel felálló ellenzék egyértelműen nyert Budapesten és néhány megyei jogú városban is polgármestere lesz, illetve többségbe került az önkormányzati testületekben is. Mondhatnánk, a jobboldal úgy nyert, hogy veszített, vagy éppen fordítva: úgy veszített, hogy nyert. Fogalmazhatnánk úgy is, Budapesten néhány jelentős kivételtől eltekintve az egyesült ellenzék tarolt, vidéken – néhány jelentős kivételtől eltekintve – a Fidesz.  Egyértelmű, hogy a Fidesz elveszítette a szinte totális hatalmát, tény, hogy új időszak kezdődött a magyar politikában.  

Budapest új főpolgármestere Karácsony Gergely lett, aki a győzelem utáni első nyilatkozataiban „zöld és szabad” fővárost ígért. Az ellenzék nyerni tudott a budapesti kerületek zömében is, így itt is több kerületi polgármestere van, mint a Fidesznek. Az eredmények alapján az egyesült ellenzék továbbá a következő városokban, vagyis megyeszékhelyeken állíthat polgármestert: Tatabánya, Salgótarján, Szeged, Pécs, Miskolc, Eger, Szombathely. Az ellenzék nyert még néhány további megyei jogú városban is, így Érden és Hódmezővásárhelyen. A megyei közgyűlésekben egyértelműen a Fidesz az első számú párt.

Amennyiben a Muravidékkel szomszédos megyék, települések eredményeit tekintjük meg, nagy változásokat nem tapasztalhatunk. Zala megyében mind Zalaegerszegen, mind Nagykanizsán a Fidesz nyert, Balogh Lászlót és Balaicz Zoltánt választották újra. Lentiben ismét Horváth László, Rédicsen Soós Endréné, Tornyiszentmiklóson Bene Nándor, Lovásziban Kovács Ferenc lett a polgármester. Gáborjánházán Pantó László, Szíjártóházán Bán Lajos, Bödeházán Bedő Andrea, Nemesnépen Nagy István vezeti az önkormányzatot. Vas megyét illetően már említettük, hogy az egyesült ellenzék adja Szombathely polgármesterét Nemény András személyében, míg Körmenden Bebes István, Szentgotthárdon Huszár Gábor lett a polgármester a Fidesz színeiben. Velemérben Balogh Ernő, Bajánsenyén Györke Gyula, Őriszentpéteren Őr Zoltán, Szalafőn Lugosi Arnold József, Felsőszölnökön Ropos Gábor, Alsószölnökön Monek Zsolt, Apátistvánfalván Fodor Sándor, Kétvölgyön Doncsecz András Bálint, Orfalun Simon-Nagy Attila lett a polgármester.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben