kele
perec1
garas1
64. évfolyam
6. szám
Megjelenés:
2020. 02. 13.
kiscim0620
 

Járd végig! – muravidéki diákok kirándulása

ifi veszprem4219A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola és a Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola részt vett a Járd végig! – Határtalanul Magyarországon! című projektben, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdetett meg az oktatási együttműködés erősítésére. A két iskola tanulói október elején magyarországi tanulmányi kiránduláson vettek részt.

 

 

Veszprém megyében jártunk

Október 1-jén 10 órakor busszal elindultunk Veszprém felé. Mindenki nagyon várta már a kirándulást. Délután 14.00 óra körül érkeztünk meg a szállásra. A szobák átvétele után elmentünk egy sétára a városközpontba. Amikor fáradtan visszaértünk, elmentünk vacsorázni. Azután szabadprogram volt. Egyesek jacuzziztak, mások társalogtak.

Következő reggel Sümeg várába látogattunk. Körbevezettek bennünket és bemutatták a vár történetét. Ezután elmentünk megnézni a tapolcai tavasbarlangot is. Először bemutatták a barlang lakóit és benne talált csontmaradványokat, köveket különböző korszakokból, a végén pedig csónakkal tekintettük meg a barlang egy részét. Szabadidőt is kaptunk, de eső miatt egy kávézóban vártuk meg, hogy elteljen az idő.

A következő nap közösségi nap volt. Meglátogattuk a Révfülöpi Általános Iskolát, ahol bemutatót tartottak számunkra. A 8. osztállyal elsétáltunk a kilátótoronyra. A közös program a Balaton partján folytatódott, ahol horgásztunk is. A barátkozás után múzeumba mentünk, ahol megtekintettük a zsidó tudósokról szóló digitális kiállítást. A Balaton partján is kaptunk szabadidőt, sétálhattunk, szobrokat tekinthettünk meg vagy dísztárgyakat vásárolhattunk. Mivel kevés volt a Balaton partján a szabadidő, este busszal a városközpontba és a Tescóba is elmentünk.

Utolsó nap reggel a veszprémi állatkertbe mentünk. A négynapos kirándulás úgy ért véget, hogy fáradtan, de sok új tapasztalattal érkeztünk vissza Dobronakra.

 

 

 

Pécsi kirándulásunk két napja

ifi partos4219Október elején a Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola 7., 8. és 9. osztályos tanulóiként részt vettünk egy négynapos tanulmányi kiránduláson Kaposváron és Pécsett.

Kedd: Három óra buszozás után érkeztünk meg első állomásunkra, Kaposvárra. Először a Kossuth tér felé igyekeztünk, ami a 2003-as felújítása óta Magyarország legszebb főtere és főutcája, 2017-ben pedig az Európai Virágos Városok és falvak versenyén Európa legszebb főterévé választották. Megtekintettük Ady Endre és Rippl-Rónay Miklós szobrát. A szoborcsoport Ady Endre és Rippl-Rónay találkozását örökíti meg Kaposváron, amint a kutyáját sétáltató festőművész összetalálkozik az irodalmi rendezvényre érkező költővel. A délutáni programunk a pécsi állatkert volt, ahol érdekes állatokat láthattunk, majd ellátogattunk a Pécsi TV-toronyhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a környékre. Sok szép és gazdag emlékkel tértünk nyugovóra, és izgatottan vártuk, hogy kalandunk folytatódjon.

Szerda: a napunkat egy iskola látogatásával kezdtük. A pécsi TVT-ben – Testvérvárosok terei általános iskola – voltunk. Az iskola tanulói egy kis programmal kedveskedtek számunkra, bemutatkozott az énekkar, majd felmentünk az egyik osztályterembe, ahol interaktív feladatokkal játszottunk és egymás ellen versenyeztünk. A magyarországi gyerekek nagyon kedvesek és szimpatikusak voltak, gyorsan új barátokra leltünk.

Miután kicsengetett, két testnevelésóra következett. Egy méta nevű játékot játszottunk, majd a tűzharc nevű labdajáték következett. Nagyon jól éreztük magunkat és vicces is volt. Délután elindultunk várost nézni. Megnéztük a Székesegyházat, a Széchenyi teret és a Barbakán térre is ellátogattunk. A Városházán felmentünk a toronyba és lenéztünk a térre, gyönyörű volt. Megnéztük még azt a termet is, ahol tanácskozni szoktak a politikusok. Majd kaptunk egy fél óra szabadidőt. Később ellátogattunk a Vasarely modern művészeti múzeumba, ahol számítógépes technikával készült képeket láttunk és néhány hímzett dolog is helyet kapott. Nekem viszont sokkal jobban tetszett a Csontváry múzeum. Ott tényleg igazi remekműveket láthattunk.

Barić Melisa, Abraham Alida Kiara

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben