kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Pesti levelek: Színes lehetőségek a múltban és a jövőben

pesti4219Október első hétvégéjén idén először rendeztek Budapesten Beatles-fesztivált. A Beatles Weekend Hungary 2019-nek két helyszín adott otthont, az Analog Music Hall és a Hard Rock Cafe. A fellépők között többek között ott volt a The Blackbirds, a Beatlejuice és Jay Goeppner, a világ első számú Lennon-előadója is. Előadást tartott Helen Anderson, a „Lennon-sapka” megalkotója, valamint Szergej Radcsenko, a fesztivál fővédnöke is.

Szintén október 4-én startolt a 20-áig tartó CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (korábbi nevén Budapesti Őszi Fesztivál) a fővárosban. A fesztivál a kortárs művészeteknek ad teret, beleértve a zenét, a színházat és a képzőművészetet. Az idei fesztivál fókuszában Bartók Béla munkássága és egy másik meghatározó magyar zeneszerző, Eötvös Péter művészete áll. Idén is a CAFe Budapest keretein belül valósul meg a Budapest Ritmo világzenei fesztivál, az Art Market Budapest és az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. Utóbbit a Várkert Bazárban rendezték meg október 10-e és 13-a között.

Az elmúlt hétvége egyébként elég zsúfolt volt. Október 11–13. között Kürtőskalács Fesztivált rendeztek a Városligetben, pontosabban a Vajdahunyad vára mögötti területen. A megszokott ízek mellett más-más kürtőskalács-különlegességgel szolgáltak a standok. Rengeteg gyerekprogramon és koncerten vehettek részt az odalátogatók. Egyébként a hétköznapokon is fellelhető a finomság Budapest utcáin, a bódékban csak a klasszikus ízek, de más helyeken akár felturbózott verziók is.

A múlt vasárnap zajlottak Magyarországon a 2019-es helyi önkormányzati választások. Tarlós Istvánt megelőzve Karácsony Gergely ellenzéki jelölt nyerte a főpolgármester-választást. Puzsér Róbert harmadik helyezett elmondása szerint a Sétáló Budapest 2.0 projekttel 5 év múlva újra próbálkozik. Reméljük, az új fővárosi vezetés zöldebb, élhetőbb várost biztosít a lakóinak.

Egyéb események, amik nemrégiben történtek: szeptember végétől a múlt vasárnapig voltak megtekinthetőek az ARC kiállítás plakátjai. A Klímariadó! témában kiállított plakátok közül többet megrongáltak, volt gyújtogatás és firkálás is. Időközben befejeződött a Vörösmarty tér, aztán a Podmaniczky tér (ismertebb nevén Arany János utcai metrómegálló) felújítása. A Múzeumkertben átadtak egy tematikus játszóteret. A játszótér Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk és Pásztor Árpád A Muzi című könyvének a világát idézi. A játszóteret Hajdu-Nagy Gergely tájépítész tervezte, a játszóeszközök tervezője és kivitelezője pedig az ASAPA Alkotócsoport.

Jövő hét szerdáján, október 23-án az 1956-os forradalomra emlékezünk. Egy munkaszüneti nappal leszünk gazdagabbak, ezen a napon ingyen lesz látogatható a Magyar Vasúttörténeti Múzeum. Az ünnepen egy-két tüntetésre és felvonulásra is számítani lehet. A Millenárison ingyenes, de regisztrációhoz kötött Szabadságkoncertet rendeznek.

Üdvözlettel Budapestről:

Süč Katarina

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben