kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Temerin lovasa ismét győzni tudott

vagta4319Október 19-én és 20-án rendezték meg Budapesten a Nemzeti Vágta döntő rendezvényéte. A Muravidéket képviselő lovasok nem jutottak tovább az előfutamokból és először történt címvédés a nagyszabású lovas versenyen. A történelmi győzelem Nagy Arnoldnak, a vajdasági Temerin település lovasának Fantázia nevű lovával sikerült.

A millenniumi emlékmű körül felépített speciális versenypályán 72 magyarországi és határon túli település lovasa mérte össze tudását. A 12 előfutamban a lovasok három és fél kör alatt bizonyíthatták gyorsaságukat, akik között a Muravidéki Vágta győztes településeinek lovasai is jelen voltak. Szombaton az első előfutamban Petesháza és Lendva lovasa erős mezőnyben indult. Horváth József Korax Roven Zsonglőr nevű lovával harmadikként, Biró József Fox LS lovával hatodikként ért célba, míg a Dobronakot képviselő Gönter Alexander Cross and Dreams nevű lovával a negyedik előfutamban szintén a hatodik helyen zárt. A Zsitkócot képviselő Somi Erik lova közvetlenül a verseny előtt megsérült, ami után Borostyán nem tudott rajthoz állni. Horváth József, aki nagy erővel készült a budapesti megmérettetésre, nem volt igazán csalódott: „Idén sokat fejlődtem, a budapesti versenyen pedig Zsonglőrrel ismét a harmadik helyet tudtuk kihozni. A futam rajtja jól sikerült, aztán az erős mezőnyben nem tudtam ideálisan helyezkedni a belső ívre. Kicsit elhamarkodtam a támadást a futam korai időszakában, és amikor úgy éreztem, elég gyorsak vagyunk az újabb próbálkozásra, a lovam kisebb sérülést szenvedett, ami miatt lelassultunk és nem tudtunk a második helyre kerülni.”

 

 

A Nemzeti Vágta másnapi döntőjében történelmi győzelem született, ugyanis a Vágta 12 évében először történt címvédés. Ez a vajdasági Temerin település képviselőjének, Nagy Arnoldnak és Fantázia nevű lovának sikerült. A díjkiosztón Nagy Arnold átvehette a győztesnek járó babérkoszorút, emellett a nyereménye a Nemzeti Vágta vándordíja, egy 1848-as huszárszablya és ötmilliós forintos jutalom.

A Kishuszár Vágtát idén Vörös Tamara, Csetény lovasa nyerte Nárcisz nevű lovával.  

A nemzetközi futamban 12 ország versenyzett, az elődöntő második futamában rajthoz állt Szlovénia képviseletében a petesházi Grebenjak Matej is, aki a Muravidéki Vágta győzteseként szerzett indulási jogot. Idén nem tudta megismételni a tavalyi dobogós helyezést a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtoktól kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott őshonos magyar fajtájú lónak a hátán. Ezúttal a döntőbe jutás sem jött össze Grebenjaknak, aki negyedik lett az előfutamban. A nemzetközi futamban rajt-cél győzelmet aratott az Egyesült Királyság lovasa, Liana Nicholas. Másodikként Csehország, harmadikként Ausztria lovasa ért célba.

A nagyszabású rendezvényt ez alkalommal is színes lovas programok kísérték, íjászok, csikósok, ördöglovasok mutatkoztak be, de 1848-as csatajelenteket is bemutattak. Idén a 15. aradi vértanú, Kazinczy Lajos honvédezredes előtt is tisztelegtek.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben