kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Orbán–Šarec találkozó: a gazdasági kapcsolatokról

orban sarec4419Hétfőn Orbán Viktor magyar miniszterelnök meghívására hivatalos látogatást tett Budapesten Marjan Šarec szlovén miniszterelnök. Közösen megállapították, nagyon jók a magyar–szlovén kapcsolatok, különösen a gazdaság és a turizmus területén. A találkozón szó esett a két nemzeti kisebbségről, illetve a határmenti térség közös fejlesztéséről is.

Marjan Šarec szlovén kormányfő magyar kollégájával, Orbán Viktorral tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. A szlovén kormányfő kiemelte: megbeszélésük fő témája a gazdasági együttműködés elmélyítése volt. Kitért az infrastrukturális összeköttetések megteremtésének jelentőségére, továbbá a turizmus erősödésére is. A két ország párbeszéde rendszeres és intenzív, és közös céljuk a kapcsolatok szorosabbra fűzése, hiszen fontos, hogy „olyan szomszédunk legyen”, aki megért és tisztel – közölte. Megjegyezte: a magyar és a szlovén nemzetiségnek is fontos szerepe van a kétoldalú együttműködésben, és jó, hogy a magyar kormány nagy figyelmet szentel a helyi szlovén közösségnek. Kifejtette azt is, szívesen látná, ha azonos szintűek lennének a szlovén és a magyar befektetések a határmenti régiókban, míg a témához Orbán Viktor magyar miniszterelnök hozzáfűzte, hogy egy közös fejlesztési régióban kellene gondolkodni, amihez Magyarország teljesen nyitottan viszonyul. A két kormányfő találkozójához nagy reményeket fűznek a szlovéniai magyar és a magyarországi szlovén kisebbségi közösségekben is.

Elkerülhetetlen téma volt a migráció, amelyhez Marjan Šarec azt mondta, a legjobb lenne azokon a területeken megoldani a problémákat, ahonnan az emberek megindulnak, ott kell olyan körülményeket teremteni, hogy ne induljanak el. Az EU-nak közös politikát kell kialakítania e kérdésben – tette hozzá. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kérdéskörben kifejtette, Magyarország és Szlovénia sorsközösségben van, mindkét ország pontosan tudja ugyanis, mi az, hogy migráció és ellenőrizetlen határátlépés. Az unió bővítésével kapcsolatban a magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy ha már az Európai Unió Észak-Macedónia és Albánia esetében elhibázta a csatlakozási tárgyalások megkezdése ügyében a döntést, akkor legalább gyorsítsa fel a tárgyalásokat Szerbiával, hogy az EU-s perspektíva nyitva maradjon a Balkánnak. Hasonlóképpen nyilatkozott a szlovén kormányfő is, aki szerint nem szabad feladni ezt az ügyet, és valóban érdemes lenne továbbvinni a tárgyalásokat Szerbiával, az ország ugyanis fontos tényező a Nyugat-Balkánon, ezért lehetővé kell tenni, hogy közelebb kerüljön az EU-hoz – mondta. A szlovén kormányfő kérdésre közölte: támogatná, ha a magyar uniós biztos kapná a bővítési portfóliót az új Európai Bizottságban, mert Magyarország közel áll a Nyugat-Balkánhoz és megérti a régió gondjait.

A szlovén miniszterelnököt budapesti látogatására elkísérte Zdravko Počivalšek gazdaságfejlesztési miniszter is, aki magyar kollégájával, illetve Šarec miniszterelnökkel jelen volt a Szlovén Idegenforgalmi Szervezet budapesti rendezvényén.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben