kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Őrségi kitelepítések: „Kitépték őket közülünk”

kitelep4419Szombat délelőtt az őrségi Nagyrákos településen az 1950-es évek elején történt hortobágyi kitelepítésre emlékeztek a helyiek. A munkatáborokba hurcoltak emlékére emlékművet avattak, amely a falut átszelő Szala-patak mentén, a település központjában kapott helyet. Az emlékművön a kitelepítettek teljes névsora olvasható.

Németh Istvánné Baksa Eszter, Nagyrákos polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, köztük név szerint kiemelte azt a két idős asszonyt, Balogh Jánosné Süpöl Irmát és Németh Sándorné Cseke Lenkét, akik még élnek a kitelepítettek közül. Az eseményen csak egyikük, Irma néni tudott részt venni. A polgármester elmondta, hogy Nagyrákos község régi terve volt az emlékmű felállítása, amellyel még tartoztak a helyieknek, hogy méltóképp emlékezhessenek erre a sajnálatos eseményre.

 

 

Az emlékművet Nagyrákos önkormányzata és az Őrségi Kitelepítéseket Kutató Egyesület állíttatta. Róka Zsuzsa, a szervezet elnöke elmondta, hogy az egyesület ugyan 10 évvel ezelőtt alakult meg hivatalosan, de a tagok már 13 éve kezdeményezték az emlékművek felállítását az Őrségben. Már akkor úgy gondolták, hogy a 2006-ban Őriszentpéteren felállított emlékmű majd közösséget teremt, példát mutat és tiszteletet ad azoknak, akiktől ezt a tiszteletet sokáig megvonták. – Az egyesület azért alakult, hogy az Őrség közösségi önazonosságát, identitását mélyen meghatározó hortobágyi kitelepítések emlékét megőrizze, dokumentálja az emlékek és az események hatását erre a közösségre, erre a tájra, az emberekre és a természetre, majd következtetéseket vonjon le ezekből. Az emlékeket, a megnyilvánulásokat akár tudományosan kutatható gyűjteménybe kívántuk tömöríteni. Ez a munka folyamatosan zajlik és eredményeket is hoz. Fontosnak tartjuk, hogy a gyűjtemény kutatható legyen és hogy itt helyben állandó kiállításon közkinccsé válhasson – fejtette ki az egyesület elnöke.

Az emlékművön, melyet Palatkás József készített, 34 személy neve olvasható – ez a község korabeli lélekszámának 5,2 százaléka volt. Az emlékművet Perjésiné Máté Róza lelkész áldotta meg, majd az emlékezők koszorúkkal és virágokkal rótták le tiszteletüket. Az eseményt jelenlétével V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékekért felelős miniszter is megtisztelte jelenlétével. Az Őrségben összesen kilenc kitelepítési emlékmű áll már.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben