kele
perec1
garas1
64. évfolyam
2. szám
Megjelenés:
2020. 01. 16.
kiscim0220
 

A szótárkészítésről és annak felhasználásáról

lexikografia4519A Dobronaki Ifjak Szervezete szombaton a tagok kezdeményezésére „irodalmi estet” szervezett a Dobronoki György-házban, melyen a lexikográfiáról és a szótárakról, valamint az e-szótárakról hallhattak előadást az érdeklődők.

Dr. Gaál Péter, a Maribori Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének lektora „A nyelv és szótárak a digitális korban” címmel lexikológiáról és lexikográfiáról, a szótárak fontosságáról és a szótárkészítés nehézségeiről, az e-szótárak fontosságáról, ezek kiválasztásáról szólt. Ez utóbbiról, a szótárak fajtáiról például elmondta: az általánosan elfogadott, „egy-, két- vagy többnyelvű gyűjteményes adatbázis, mely nyelvi egységek jellemzőit, kulcsszavakkal történő osztályozását tartalmazza” meghatározás mellett szótáraknak tekintjük a tágabb értelemben vett lexikográfiai „referenciaműveket” is. Továbbá a bennük található adattípusok alapján nyelvi és enciklopédikus szótárakat is megkülönböztetünk.

Az elektronikus szótárak óriási fejlődése azok felhasználóit is próbára teszi, hiszen a választék miatt nem minden esetben tudjuk eldönteni, hogy mely adatbázis a legmegfelelőbb. Például a Google fordítóprogramja esetében „nyelve válogatja”, hogy melyik használható alapfokon vagy arra sem, s melyik haladóknak, illetve milyen célra (tudományos cikk vagy sajtóanyag fordítására).

Az előadás végén interaktív nyelvi játékok következtek, mely sok érdekes és vicces szituációt is szült, így jól szórakozott a főleg fiatalokból álló közönség. 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben