kele
perec1
garas1
64. évfolyam
2. szám
Megjelenés:
2020. 01. 16.
kiscim0220
 

Egy tibeti láma a Muravidéken

lama4519Arra a kérdésre, hogyan sikerült egy tibeti lámát meghívni Szombathelyre, az Őrségbe és Völgyifaluba, azt a választ kaptam, hogy csak akarni és keresni kell. Nem mindennapos esemény, hogy egy lámával ebédelhet az ember, de ilyen is megtörténhet itt a Muravidéken.

Aki pedig a lámát nagyon akarta és kereste, az Eőry Beáta volt. Beáta részben itt a Muravidéken, Hodoson él, részben Magyarországon. Igazi örökmozgó, akit szerteágazó érdeklődése vezetett öt évvel ezelőtt a buddhizmus köreibe. Nem akart ő vallást váltani, erről szó sincs, csupán érdekelték más kultúrák, a keleti tanítások, életfilozófiák. Miután a buddhizmusban számos – az európai ember számára is nagyon értékes – tanítást talált, kivette belőle azt, ami számára alkalmazható, beilleszthető a mindennapjaiba. Így ismerkedett meg többek között a meditáció jótékony hatásaival és egy ősi tibeti hagyománnyal, a namkha-készítéssel.

Beáta tehát gondolt egy nagyot és buddhista programsorozatot szervezett Szombathelyre. De a leghitelesebb előadóval szeretett volna dolgozni, így a budapesti Bön Buddhista Közösség közbenjárásával meghívta előadónak Ashak Geshe Lungrig tibeti lámát. Nagy örömére a szerzetes elfogadta a meghívást, a kezdeményezés pedig óriási érdeklődésnek örvendett. Négynapos rendezvény valósult meg Szombathelyen és Nagyrákoson namkha-kiállítással és -készítéssel, valamint meditációs esttel egybekötve. Az utolsó napra Beáta a siker megkoronázásaként egy kirándulást szervezett a vendégeinek Lendvára. Tulajdonképpen így került a delegáció – a láma mellett Kulcsár József, a nagyrákosi műhely szervezője és Beáta – Völgyifaluba is Tot Teréziához, aki ebéddel várta őket.

– Én úgy kerültem kapcsolatba a szervezőkkel, hogy jó barátom, Kulcsár József hívott meg a nagyrákosi programra. Mivel nyitott ember vagyok, minden vallást tisztelek és minden érdekel, így részt vettem a namkha-készítésen. Amit ott tapasztaltam, azt nehéz volna elmondani, azt át kell élni. A résztvevőkből áradt a béke, sokkal nyugodtabbak voltak, mint mi. Bennem ez hagyta a legnagyobb nyomot – mondta Terike, aki egy ebéddel köszönte meg az élményt, így kerültek hát mindannyian egy asztalhoz. A csoporthoz a szomszédból a fiatal Lučič Nina is csatlakozott, aki örömmel vállalta a tolmács szerepét, angolról magyarra fordított a társaságnak.

lama45192A Geshe (az elnevezés a profi fokozatú lámát jelenti, az a szerzetes, aki ezzel a fokozattal rendelkezik, a filozófia doktora) megtiszteltetésnek vette a meghívást. A szerzetes Tibetben született, onnan menekült Nepálba. 13 évesen vonult kolostorba és tette le a szerzetesi fogadalmat. Tanult Indiában, Angliában, jelenleg Franciaországban él egy bön kolostorban. Az étel elfogyasztása közben számtalan kérdésre kaphattunk tőle választ, köztük arra is, hogy ő milyennek látja az európai embereket és szerinte miben segíthet nekünk a buddhizmus. – Az európai emberek nagyon elfoglaltak, túlságosan sokat gondolkodnak és leterhelik az elméjüket, ezzel pedig megteremtik a problémát. A dharma (a buddhizmus tanítása) segít abban, hogy a gondolataink tisztábbak legyenek, ezáltal nyugodtabbak és boldogabbak legyünk. A meditáció kitisztítja az elmét és képes csökkenteni a stresszt, így mi is megnyugszunk – mondta a láma, majd elmagyarázta, hogy az úgynevezett „monkey mind”, vagyis a nyughatatlan elme számos probléma forrása. A meditáció pedig akkor éri el a célját, ha ezt le tudjuk nyugtatni.

– A budhizmus egyrészt filozófiai megközelítése az életnek, másrészt vallás. A lényege, hogy miként tudunk az élet szenvedéseitől megszabadulni. A szenvedés megszüntetésének pedig a legegyszerűbb eszköze a meditáció, amit mindenki meg tud tanulni – fűzte hozzá Beáta, mondván, ehhez nem kell buddhistának lenni. A meditációnak számtalan módja létezik és mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. – A tanfolyamon a namkha készítését is elsajátították a részvevők. Ennek a mi a lényege? – kérdeztük. – A namkha egyénre szabott szerencsehozó tárgy. A fapálcikák köré meghatározott sorrendben kell felszőni a színes fonalakat. Az emberi energiák harmonizálása mellett védelmező és életet jobbító hatása van – ismertette Beáta, aki már több ilyen szerencsetárgyat is csinált. – A namkha készítése elsősorban a koncentrációról szól – vette át a szót a Geshe. – A namkha jelentése tibetiül tér, ez maga az élet, minden elem forrása. Aki elkészít egy namkhát, újra hangsúlyba képes hozni önmagában az öt elemet. Ez nagyon fontos, hiszen a betegségek akkor keletkeznek a testünkben, ha kibillen az elemek közti egyensúly.

Az asztalnál ülők még hosszasan elmerültek a témában, mélyebbre is ástak, filozófiai vizekre evezve. Kulcsár József az elhangzott gondolatok kapcsán kifejtette, hogy valójában minden vallásban létezik utalás arra, hogyan csendesítsük le a gondolatainkat. A hit pedig minden ember számára kapaszkodó az életben. Nem kell áttérni, csak tartsuk tiszteletben a másét, és talán tanulhatunk is belőle.

lama45193Az ebéd elfogyasztása után a vendégek és vendéglátóik mindannyian ellátogattak Lendvára, ahol a helyi nevezetességeket tekintették meg. Így nem csak a tanfolyam résztvevői, de a láma is kapott útravalót, kedves emberekkel eltöltött időt és élményeket.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben