kele
perec1
garas1
64. évfolyam
2. szám
Megjelenés:
2020. 01. 16.
kiscim0220
 

Ruha teszi az embert!? – A jó asszony köténye tényleg mindent eltakar?

ruhatesz45191A kötény azon ritka viseleti darabok egyike, amelyet a viselettörténet a köznép köréből a nemesek közé felemelkedő öltözetelemként tart számon. A kötényt eredendően ugyanis azok a férfiak és nők viselték, akik valamilyen piszkos munkát végeztek, például a kovácsok, a vargák, a kádárok.

 

Fölső képünkön: Göntérházi férfiak különböző kötényekben 1904-ben (MNM Fotótára 6370).

 

A legkorábbi kötényeket minden bizonnyal bőrből készítették, és nem csak a szennyeződések ellen nyújtottak védelmet, hanem az esetleges sérülések ellen, védték használójuk testi épségét is. Az olyan foglalkozásoknál, ahol nem volt fontos a mechanikai védelem, például a szakácsok, molnárok esetében, ott mosható fehér vászonkötényeket használtak. A hentesek, földművesek, vincellérek kötényeit indigóval kékre festették. Számos történeti és néprajzi leírás tanúskodik arról, hogy a parasztgazdák félköténye, amit a ruházatuk védelmében maguk elé kötöttek, az 19. század közepére egyes tájegységek esetében a férfi ünnepi viselet elmaradhatatlan tartozéka lett, hogy csak a legismertebb Mezőkövesdet vagy Kapuvárt említsük.

 

ruhatesz45192Női gyapjúhímzéses hetési feketekötény (LKZ, 2006).

 

 A nők esetében a kötény beépülése az ünnepi viseletbe jóval korábban bekövetkezett, hiszen már a reneszánsz divat részeként a ruha részévé vált nemcsak a közrendűeknél, hanem az előkelőbbeknél is. A 16. századi Európában a kötényviselés már teljesen általánosnak volt tekinthető. Ennek okai részben abban keresendők, hogy a kötény, vagy régi elnevezése szerint elekötő lényegében a szoknya részét képezte. Egyrészről a női öv egy továbbfejlesztett változata lett, hiszen a rávarrott zsebek átvették az övre erősített erszények, tarsolyok szerepét. Másrészt a kötény fontos esztétikai kihívásra adott választ, hiszen a gumi és a cipzár megjelenése előtt a több méter hosszúságú anyagból ráncolt szoknyát a hasíték és a korc segítségével rögzítették a derékra, ami elég biztos, de nem éppen esztétikus megoldást eredményezett. A kötény pedig mindezt, és – ahogyan a közmondás tartja – még annyi mindent eltakart. És ezeket a funkciókat a kötény még tovább nemesítette, s végül a magyar népviseletek egyik legszebb, legdíszesebb elemévé vált. Színes fonalú hímzések, pántlikák, rojtok, fodrok irányították rá a figyelmet. Sőt a női díszmagyar viselet részévé is vált a csipkéből készült, aranyfonállal díszített változata.

A hetési női viseletben a kötényt a népnyelv elekötü-nek nevezi. Kerecsényi Edit kutatásai szerint vidékünk asszonyai egészen a 19. század végéig a fehér vászonszoknya elé fehér vászonkötényt kötöttek, amit aztán rohamos gyorsasággal szorított ki a divatból a fekete klottból, szaténból vagy kartonból varrott kötény. Szente Arnold 1898-ban megjelent, a Lendva-vidéki asszonyok viseletét ismertető cikkében már azt írja, hogy az asszonyok a „hetvenhétszer” ráncbaszedett, fehér kikliny, azaz szoknya előtt fekete kartonból varrt kötényt viselnek. A fekete kötény díszítéséről pedig így ír: alján kacskaringós, piros vagy sárga hímzéssel szegélyezett, és mintegy két centiméterrel rövidebb a szoknyánál. 1903-ban Bellosics Bálint már részletesen be is mutatja ennek a köténynek a díszítettségét. Leírja, hogy a kötény kétszélnyi anyagból készül, és színes szőr-, azaz gyapjúfonállal kivarrott a közepén, a két szélén és az alján. A közepén virágos vagy tökmagos sorminta díszíti, az oldalán szintén, az alján pedig rozettasor fut végig. A legszebb, legdíszesebb kötények aljára akár 50–60 „kötényrózsát” is hímeztek. A kötények díszítésének fő színei a piros, a zöld, a tojáshéjszín és a rózsaszín voltak. A hetési fekete kötény máig egyik legjellegzetesebb, szembetűnő eleme a helyi női viseletnek, amelyet ma már csak feltételesen nevezhetünk hetésinek, hiszen napjainkban az egész Lendva-vidéki magyarság a magáénak vallja, hagyományőrző csoportjai büszkén viselik.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben