kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Palkovics–Počivalšek találkozó Lendván

pocival47191Zdravko Počivalšek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter és Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter munkatalálkozót tartott Mariborban, majd Lendvára érkeztek, ahol kétoldalú megbeszélést folytattak. Tárgyaltak egy geotermikus erőmű létrehozásáról is a Nafta telephelyén.

pocival47193A két miniszter látogatásának első állomása Maribor volt, ahol megállapodást írtak alá Magyarország és Szlovénia között az elektromos autók zalaegerszegi tesztpályájának kiépítésénél történő közreműködésről, ahol jelen lesznek a szlovén beszállítók és egyetemisták is. Majd találkoztak a szlovén HT vállalat képviselőjével is, mely Magyarországon kíván céget alapítani.

– Egyetértettünk abban, hogy közösen kell fejlesztenünk a szlovén–magyar–osztrák határmenti térséget, ezen belül a Rába- és Muravidéket – mondta Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter Lendván. – Ehhez megfelelő alap lehet a Zalaegerszegen megépülő járműipari tesztpálya. Januárban a szakértői csoportjaink találkoznak, a találkozó központi témája a jövőbeli együttműködés, külön hangsúlyt kap az új technológia, a zöldturizmus, a zöld célú fejlesztések, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia fejlesztése. Az együttműködéssel jobb életkörülményeket és a fiatalok számára jobb foglalkoztatási lehetőségeket tudunk teremteni a határ mindkét oldalán – emelte ki a szlovén miniszter.

Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter úgy nyilatkozott: a hagyományos termelési ágazatokban létrehozott új munkahelyekkel és a korszerű tevékenységekkel (informatika, mesterséges intelligencia) kell vonzóvá tenni a térség gazdaságát a fiatalok számára.

– Együttműködést szeretnénk kialakítani a középiskolai képzés területén és a szlovéniai diákokat bevonni duális képzési rendszerünkbe. A Zalaegerszegen tanuló szlovéniai diákok számára ösztöndíjat is tudunk biztosítani. A Lendvai Kétnyelvű Középiskolának pedig minisztériumunk robotfelszerelést adományoz – mondta Palkovics.

pocival47192Kedvező hírekkel szolgált a miniszteri látogatás után Magyar Janez, Lendva Község polgármestere is, hiszen gazdaságfejlesztési támogatás biztosításáról számolt be mindkét tárcavezető részéről. Konkrétan az egykori Nafta ipari komplexum újraélesztésére vonatkozólag, ahol a tervek szerint geotermikus erőmű létesülne.

 

 

MCSi Design