kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Akikért a harang szól

krn4719Az 1917. október 24-e és november 12-e között lebonyolított hadműveletekkel, a caporettói áttöréssel megszűnt az isonzói hadszíntér, az 1918. november 3-án aláírt padovai fegyverszünettel befejeződött az Osztrák–Magyar Monarchia háborús szereplése, 1918. november 11-én 11 órakor a compiégne-i fegyverszünettel pedig hivatalosan is véget ért az 1. világháború. E történelemformáló eseményekre és az isonzói fronton elesettekre emlékeztünk ezekben a napokban.

Az isonzói front megemlegetett hegyei címmel a szegedi Meritum Egyesület elnöke, Murányi Gábor tartott előadást a Krn, Batognica, Sleme, Mrzli vrh hegyeken lezajlott 1. világháborús hadieseményekről. Jelen volt Varju Krisztina Dóra, a szlovéniai magyar nagykövet helyettese, prof. dr. Szabó József János, az előadó tanára, továbbá a szabadkai Spartacus hegymászó egyesület elitje, a zalaegerszegi hagyományőrzők, a Zágrábi Nemzetközi Gyermektalálkozó résztvevői. A 80 fős közönség részvétele a Délvidék, Erdély, Horvátország és Szlovénia széles tájairól a ljubljanai József Attila Magyar Kultúregyesület szervezését dicséri. A Balassi Intézet szívesen biztosította a termet a találkozóra, a másnapi hegyi túra előkészítéséhez.

Szombaton, november 9-én a túra alatt csak egyszeri enyhe ízelítőt kaptunk azokból az időjárási viszontagságokból, amiket száz évvel előttünk az oda vezényelt magyar bakák számtalanszor átéltek. Szakadó esőben, majd hóesésben, az egykori öszvércsapáson le- és áthömpölygő vízben gázolva értünk fel a medréből kiöntött Krni-tóhoz.

 

 

A megemlékezést, jellegéből fakadóan, minden körülmények között megtartják. Borut Pahor köztársasági elnök, Varju Krisztina nagykövethelyettes, dr. Szabó József János vezetésével Dabas Város Önkormányzatának küldöttsége, Bovec, Kobarid, Tolmin és Radlje ob Dravi polgármesterei, Holc Karel (Holecz Károly), a magyarországi Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, valamint Bartha Katalin sárisápi tanárnő törött lábujjal, Horváth Zsófi 16 éves nagylány pedig sérült térdkaláccsal példát mutatva gyalogoltak fel. A szabadkai hegymászóknak persze meg se kottyant, ők másnap hajnalban a Krn jeges csúcsára is „felszaladtak”. Sajnos a másik végletre is volt példa: az esőtől megijedve a puhányabbak visszakoztak, mások a testmozgás helyett inkább a muravidéki Márton-napi eszem-iszomot választották... Ezért volt jelen a szokásos résztvevőknek csak a fele, legfeljebb 250-en. Közülük viszont rekordszámban, 45-en magyarok, illetve a József Attila Magyar Kultúregyesület szervezésében összesen 60 fő, akiknek a fele gyerek.

Az esemény koordinátora a Kobaridi Múzeum volt, akinek idén rögtönözniük kellett: sem az elnöki beszédet megtartani, sem az énekkart felállítani, sem a díszsortüzet leadni, sem az emlékezés máglyáját meggyújtani nem lehetett a magas vízállás miatt a szokásos helyen, a tó partján, hanem csak a menedékház mellett.

A Duplje-fennsíkon, az egykori katonatemető helyét jelölő Magyar Keresztnél a jeges, havas eső ellenére többen koszorúztak, mint máskor. A magyar csapatokon kívül az olasz Marostica, a szlovén 1313-as hagyományőrzők és Szlovénia veteránjai koszorúztak. Varju Krisztina nagykövethelyettes angol, szlovén és magyar nyelven szólt az egybegyűltekhez. Pregelj Milan tábori lelkész áldása után elállt az eső, sőt verőfényes nap következett. Érdemes volt kivárni.

A hegymászó est a menedékházban kitűnő hangulatban telt. Tűzijáték a gyerekeknek, megvendégelés, gesztenyesütés, tánc, muzsika, ének...

Hétfőn, november 11-én 11 órakor, a háború végének 101. évfordulóján a Javorcán álló Szentlélek-kápolnába (melynek építésvezetője Jablonszky Géza mérnök főhadnagy volt) hálaadó istentiszteletre hívott a harang. Mindannyiunkért szólt.

Cs. Gy.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben