kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

Sikerült a parázson járás Guinness-rekordja

parazs5019Az Őrségben, Szalafőn még az ősszel tartották meg a parázson járás Guinness-rekordjának kísérletét. Kerekes Csaba 200 métert sétált izzó parázson, és ezzel megdöntötte az addigi 181 méteres rekordot. A sikerért azonban komoly árat fizetett: súlyos égési sérülésekkel került kórházba, hosszú rehabilitáció várt rá.

– Nem csak fizikailag, lelkileg is készül az ember egy ilyen megmérettetésre. Ha visszatekintünk a kísérlet napjára, elmondhatjuk, hogy szinte a levegőben érezhettük azt a megmagyarázhatatlan vibrálást, izgalmat, ami igazolta, hogy ez bizony nem játék. Aztán 50 métert legyalogolt, majd lelépett a „szőnyegről”. Mindenki azt gondolta, hogy feladta a kihívást. Mégsem tette, és legnagyobb megdöbbenésünkre újra nekivágott. Mi zajlott akkor Önben?

– Pontosan tudtam, hogy sérülés nélkül nem fogom megúszni, de azt is tudtam, hogy ezt itt és most meg kell csinálnom, bármi áron, hiszen többé ilyen alkalom nem lesz! Akkor már tudtam azt is, hogy az előkészületeknél több dologban is rosszul döntöttünk. 50 méternyi farakást nehéz begyújtani úgy, hogy az egyszerre égjen le, ezért fáradt olajat használtunk. Ezen kívül kellett volna várnom még legalább 20–30 percet, hogy teljesen leégjen a fa és kisebb méretű parázsdarabok maradjanak. Volt ugyanis olyan pontja a „szőnyegnek”, ahol 869 Celsius-fokot mértünk a speciális hőmérővel. Amikor először nekiindultam a csúcsdöntésnek, éreztem, hogy valami nem stimmel, nem ilyen szokott lenni a parázs. Az olaj beivódott a fába, és nem csak parázslott, hanem kis lánggal égett is. Körülbelül 25 méternél ráadásul ráléptem egy nagyobb darabra, ami megsértette a lábam. De visszamentem a kiindulópontra és újra megpróbáltam, ezt kellett tennem, és meg is csináltam. Az érzés, ami jelenleg bennem van ezzel a dologgal kapcsolatban, a hála és a köszönet a szalafői barátaimnak, köztük a polgármesternek, hogy biztosították a helyszínt és munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy meg tudjam csinálni. Köszönet jár továbbá mindazoknak is, akik személyesen vagy lélekben drukkoltak nekem és a gyors felépülésemet kívánták.

Gondolhatnánk, hogy a parázson járó természetgyógyászt a sérülései megtörték, de szerencsére nem így történt. Mindvégig pozitívan állt a gyógyulásához, a felépülését jelenleg 90 százalékosnak tartja, és azt mondta, egy hónapon belül újra a régi lesz.

– Hogy tekint most a parázson járásra, a teljes felépülés után újra rálép?

– Több mint 16 éve tartok és vezetek parázson járásokat, eddig mindig sértetlenül tudtam ezt megtenni, és szerintem már bőven ezer fölött van azok száma, akiket ez idő alatt sikeresen, tudomásom szerint sérülések nélkül átvezettem a parázsszőnyegen. A parázson járást természetesen folytatni fogom. Mivel nagy az érdeklődés, ezért Szalafőn rendszeresen lesz parázson járás, itt mások is kipróbálhatják ezt az élményt, hiszen nyugodt környezetben, megfelelően előkészített módon sértetlenül át lehet menni parázson.

Csaba november 26-án emailben kapta meg az értesítést arról, hogy hivatalosan is ő a világcsúcstartó. A Guiness honlapján „Farthest distance firewalking” címszó alatt megtalálhatjuk az erre vonatkozó adatokat.

– Nagyon örülök, hogy a nevem be fog kerülni – valószínűleg a 2021-es – nagykönyvbe, de sokkal fontosabb számomra, hogy az őrségi emberek ilyen elismeréssel és szeretettel fogadták ezt a dolgot. Én mindenképp úgy érzem, hogy ezt a sikert együtt értük el – zárta gondolatait az új világrekorder.

 

 

MCSi Design