kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Mi az önbecsülés és miért kell önmagunkat szeretni?

pal5019A Muravidéki Pedagógusok Egyesületének Tudástér című sorozatában kedden az adventi időszakhoz igazodva a közismert Pál Ferenc atya „A szorongástól az önbecsülésig” című, sok személyes élettörténettel megtűzdelt előadását hallhatta a közönség a Lendvai Zsinagógában. 

Az önbecsülés nem tévesztendő össze az önértékeléssel, a lényeg az, hogy a realitás talaján maradjunk – ilyen és ehhez hasonló definíciók sorozata hangzott el az életből vett történettel fűszerezve, s a rendkívüli iramban lefolytatott előadás kiszólásoktól és öndefinícióktól sem volt mentes. Sőt! Az előadás közepén joggal tette fel a kérdést az előadó, ami előadásain a széksorokból gyakran elhangzik: Szed-e valamit a Feri?

– A szavak átrendezésével követjük el a legtöbb bűnt, ennek eklatáns példái a különböző kifogások. Az önbecsülés hiányából születnek az ilyen gondok, hiszen ha kifelé támad is a füllentő ember, még akkor is legtöbbször önmagát szidja. A legnagyobb baj pedig az, hogy önbecsülés hányában a visszajelzést sem tudjuk elfogadni. Mert kikérjük magunknak! A legegyszerűbb megjegyzést is támadásnak fogjuk fel, megnő a szorongásszint. Ezért nehéz a családban, a munkahelyen és másutt is olyan emberekkel kommunikálni, akiknek önbecsülési problémái vannak – mondta az előadó.

 

 

Az atya saját pappá szentelésének a történetét is elmondta: ateista családban nevelkedett, s amikor megszólíttatott, anyjának, majd apjának is elmondta tervét, akik „hitetlenkedve” hallgatták. Az időközben elvált szülőkért, külön az apjáért és ugyancsak külön az anyjáért is misézett, akik nem voltak hajlandók a közös misén részt venni. Mert minden családban lehetnek megoldandó gondok, és ezek sokszor az önbecsülés hiányából is fakadnak.

 

 

MCSi Design