kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

A dödölle jelentette a kiindulást

szakacs5119Prikryl József kanizsai mesterszakács új, „Zalai, vasi paraszti ételek (A búbos túrótól a fumuig)” című  könyvét mutatták be csütörtökön a lendvai könyvtárban. A hosszabb ideig idegenben is munkát vállalt szakács több külföldi megmérettetésen is részt vett (luxemburgi 3. díjára a legbüszkébb) és eddig két könyve jelent meg. Az első, „A dödölle című”, nagyon sikeres kötethez az évente megrendezésre kerülő kanizsai dödöllefesztivál és az ott sokszínűen elkészített étel adta az inspirációt.

Az új anyag több mint száz ételreceptjét néprajzi rész is kiegészíti, és fényképészeti szempontból is igényesebb kivitelezésű, mint az első. A különböző helyszínekhez kapcsolódó ételeket igyekeztek ott elkészíteni és ott lefotózni (például Szepetneken), ahol „honos, s ahonnan az étel származik”.

A szerző könyveihez különböző bemutatókon juthattak eddig is az olvasók, s csak nagyritkán kerültek könyvkereskedési terjesztésre. Ez így van a jelen könyv esetében is, mely a magyar népi szakácsművészet egyik csúcsteljesítménye, a Lendva-vidéken is ismert fumu receptjével zárul.

 

 

MCSi Design