kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Pesti levelek: December – az ünnep jegyében

pest5219Kedves Olvasó!

A jövő hónap már egy új évtized új lehetőségekkel. De előtte még be kell fejeznünk a decembert, ezt a csodálatos hónapot. Stílusosan a hó is megérkezett hozzánk december másodikán, de sajnos hamar el is olvadt. A karácsony már elmúlt, de a főváros még ünnepi fényekben tündököl. Már csak az óév elbúcsúztatása maradt hátra.

A belvárosban még néhány napig el lehet látogatni a karácsonyi vásárokba. Még január 1‑ig zajlik az immár 20. Budapesti Téli Fesztivál és Vásár. A nemrég felújított Vörösmarty térnek köszönhetően a vásár is kissé más lett. Idén télen a HelloWood csapata által készített ideiglenes pavilon kellően pompás védelmet nyújt a Vörösmarty-szobornak is, amit így nem kellett letakarni. Itt a kézművesek 29-éig lesznek kint, utána már csak a vendéglátó egységek maradnak. Az Adventi Bazilika szintén január 1-ig lesz nyitva. A Szent István-bazilika előtti vásár egy online szavazáson elnyerte az „Európa legjobb karácsonyi vására” címet, valamint „a legjobb karácsonyi vásár a karácsony szellemével” és a „legjobb környezettudatos karácsonyi vásár” címet is megkapta. Gondolom, ezekhez a 3D fényfestés is hozzájárult, ami egyébként minden nap megtekinthető. 16:30 és 22 óra között félóránként kezdődnek a vetítések. Az említettek mellett Óbudán, a Müpa téli Kultúr Külterében, a Várkert Bazárban és a SlowXmas kezdeményezés helyszínein is zajlottak karácsonyi programok.

A könyv mindig jó ajándék. És ebben az ajándékozási időszakban volt jó alkalom beszerezni egyet-kettőt. Mikuláskor az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár az összegyűjtött összes leselejtezett könyvtári és bevitt könyvet ingyenesen elvihetővé tette a Book Friday keretében. Aztán a november 22. és december 15. között zajló Első Ünnepi Könyvvásár a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarában is remek alkalom volt arra, hogy akciósan jusson az ember könyvekhez.

A megbízhatatlan időjárás ellenére egyvalami örök a budapesti télben: városunk több korcsolyázási lehetőséget is biztosít. A vásárok területein ideiglenes pályákat alakítottak ki, de ezeket csak a gyerekek vehetik igénybe. De mi sem maradunk ki az élményből. A Városligeti Műjégpálya idén is gyönyörű. És bár Csepel nem a legközkedveltebb helyszín, korcsolyázás szempontjából most érdemes ellátogatni a Szent Imre térre. A jégpályához ugyanis egy jégfolyosót alakítottak ki, ami nagyobb élményt tud nyújtani, mint a körbe-körbe száguldás. A legtöbb korcsolyapálya február végéig fog üzemelni.

Karácsonykor több vendéglátóhely is nyitva maradt a városban, helyet biztosítva ezzel egy-egy baráti koccintásnak. Arról pedig, hogy hol érdemes tölteni a szilvesztert, mindenki szíve szerint dönthet. Budapest bulihelyszínein biztosan fergeteges lesz a hangulat.

Minden Olvasónak boldog új évet kívánok!

Üdvözlettel Budapestről:

Süč Katarina

 

 

MCSi Design