kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Közös lendület

rendorsapka0120A jó és baráti viszonyok megkönnyítik a mégoly bonyolult kérdések megoldását is. Az, hogy magunk mögött tudhatjuk a szomszédok támogatását, komoly erkölcsi erővel bír. Lendva és a horvát Muraszerdahely példája jól tükrözi ezt: az utóbbi években különösen jellemzővé váltak a jó viszonyok, az együttműködésre törekvés, a baráti és jószomszédi kapcsolatok, a kezdeményezések kölcsönös támogatása. A két térség nem csak a tréfás rendőrsapka-dobálás hagyományos újévi eseményén talál egymásra, hiszen a horvátok támogatják Lendvát az Európa Kulturális Fővárosa címért indulásban, míg Muraszerdahely egyik kiemelt törekvésében, a városon áthaladó teherforgalom okozta embertelen viszonyok megoldásában, az új Mura-híd építésének ügyében Lendva igyekszik segítséget nyújtani.

 

 

Két rendőrsapka repült a Murába

 

A szlovén és a horvát határrendőrök a két országot összekötő petesházi és muraszerdahelyi Mura-hídon hagyományosan sapkadobással és koccintással búcsúztatták az óévet. Az eseményhez csatlakozott a lendvai és a muraszerdahelyi polgármester is.

 

 

Ez a szokás 1992-be nyúlik vissza, amikor a két határon dolgozó határrendőrök szilveszteri találkozásakor a hídon az egyik rendőr fejéről a sapkát belefújta a szél a folyóba. A sok éves hagyományt néhány év kimaradás után 2018-ban elevenítették fel újra, amikor a Mura-hídon az év végén a szlovén és a horvát rendőrök a jó és zökkenőmentes együttműködést sapkadobással és koccintással erősítik meg.

A múlt év december 30-i találkozáson Vrbanec Miljenko, a Muraszerdahelyi Rendőrállomás, valamint Zelko Mojmir, a Petesházi Határrendőrség parancsnoka egyaránt a jó együttműködést hangsúlyozta. Zelko elmondta azt is, hogy a határátkelőn évente mintegy hárommillió utas kel át, és amennyiben nehézségek merülnek fel a rendőrök munkája során, közösen keresik a megoldásokat.

A jelképes eseményen jelen volt Magyar Janez, Lendva Község polgármestere és Srpak Dražen, Muraszerdahely polgármestere is, mindketten a jószomszédi viszonyokról, az emberek harmonikus együttéléséről beszéltek, amelyet együttműködési megállapodással erősítettek meg. Míg Magyar azt hangsúlyozta, hogy a Murán a napi szinten átkelő utazást igyekeznek a lakosság számára mindkét oldalról megkönnyíteni és zökkenőmentessé tenni, valamint a térség fejlődésével hozzájárulni az életszínvonal növeléséhez, Srpak polgármester a néhány év múlva elkészülő terelőút, valamint a Mura folyón az új híd megépítését emelte ki.

A találkozón most először repült a Murába két rendőrsapka, amelyekre három nyelven írták fel a „küldetésüket”, a megtalálóktól pedig visszavárják azokat. Eddig kettő sapka került így vissza a rendőrséghez.  

Horvat Silvija

 

 

Lendva támogatja Muraszerdahely törekvéseit

A múlt pénteki muraszerdahelyi munkamegbeszélés vendége volt Gordana Grlič Radman és Darko Horvát, a horvát külügyi és európai ügyi, illetve gazdasági tárca vezetője. A megbeszélés témaköre a Mura menti kisváros tarthatatlan közlekedési és élhetőségi körülményeinek javítása volt. Dražen Srpak, Muraszerdahely polgármestere már hosszú évek óta beavatkozásra kéri a horvát kormányt, de eddig nem találtak meghallgatásra. A legutóbb azonban megállapodásra jutottak: az illetékes horvát tárcák felveszik a kapcsolatot Szlovéniával, s minél előbb megpróbálnak csatlakozási pontot találni az új Mura-híd kiépítésére, mely a teherforgalmat átvevő terelőút része lesz. Erre Muraszerdahely és Petesháza térségében keresnek lehetőséget.

A muraszerdahelyi megbeszélésen részt vett Magyar János, Lendva Község polgármestere is, aki kifejezte ezen törekvések támogatását. Reményét fejezte ki, hogy minél rövidebb időn belül megvalósulnak a tervek, megkönnyítve az emberek életét. Az új körülmények miatt Lendva Község területrendezési terve is módosításra szorul majd.

SNK

MCSi Design