kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

Egyre valószínűbb az előrehozott választás

valaszt0620Azután, hogy az SDS vezette lehetséges kormánykoalíció egyik fő partnere, az SMC köreiben törésvonal keletkezett és a párt megosztott az jobbközép kormánykoalíció megalakítását illetően, egyre valószínűbb az előrehozott parlamenti választás Szlovéniában.

Az SDS–SMC–NSi–Desus koalíciónak a létrejötte, úgy tűnik, még az érdemi – a programról és nem utolsó sorban a káderkérdésekről szól –, múlt keddre beharangozott, majd elhalasztott tárgyalások előtt meghiúsulni látszik. Az említett jobbközépnek nevezhető potenciális pártkoalíció második legfontosabb pártja, a 10 képviselőt biztosító SMC köreiben ugyanis törésvonal keletkezett. A párt egyik része élén a jelenlegi pártelnökkel, Zdravko Počivalšekkel továbbra is célszerűnek látja a Janša-kormányba való belépést, míg egy másik része, köztük a pártakólapító Miro Cerar erre nem hajlandó, inkább a lemondásban lévő kormányfő, Marjan Šarec választási együttműködésre szóló ajánlatát preferálja. A további koalíciókról szóló tárgyalások ilyen formában nem lehetségesek, ez az SMC-n belüli vita eldöntés után képzelhető csak el. Az esetleg kialakuló jobbközép koalíciónak az említett összeállításban elvileg meglenne a 45-nél több – pontosan 48 – szavazata, és ebben az esetben ez bővülhetne további kettővel az olasz és a magyar parlamenti képviselő támogatásával – ahogy eddig is, a nemzetiségi frakció ugyanis kitart amellett, nem szeretne a mérleg nyelve lenne, a kimutatott többség esetében viszont hajlandó az együttműködésre.

Természetesen az SMC-n belül a sorok rendezése esetében is az SDS-pártvezér, Janez Janša koalíciója előtt még nehéz tárgyalások lennének, így egyértelműen kimondható, hogy az április végén esedékes előrehozott parlamenti választások esélye egyre nagyobb. Az előrehozott választásokon mindenképpen a jelenleg is érvényes választási rendszer szerint választanánk, még abban az esetben is, ha a lemondásban lévő baloldali kormánykoalíció által benyújtott – választási körzeteket és a relatív elsőbbségi szavazatot, a kisebbségek esetében pedig az eddigi rangsoroló, úgynevezett Borda-rendszert megszüntető, egyszerű többségi rendszert bevezető – törvényt közben megszavazná a parlament. Ehhez 60 szavazatara lenne szükség, miközben jelenleg 59 támogatója van, köztük a két nemzetiségi képviselő is. Az olasz nemzetiségi képviselő, Felice Žiža megerősítette a támogatást, míg a magyar közösségben nem egyértelmű a kérdés. Az MMÖNK legutóbbi tanácsülésén ugyanis kiderült, a goricskói tanácstagok nem látják jónak a rangsorolás megszüntetését. Az MMÖNK Tanácsa azt sem támogatja, hogy a javasolt 1,5 százalékosra szabnák a jelölési aláírások gyűjtését, legfeljebb 1 százalékot látnak megfelelőnek. A magyar nemzetiségi képviselőjelölti induláshoz jelenleg 30 aláírás kell, míg a 1,5 százalékos határ esetében – 6 ezer választópolgárt feltételezve – ez a szám 90 lenne. Horváth Ferenc képviselő, az MMÖMK elnöke lapunknak kedden nyilatkozva kifejtette, egyelőre nem vonta vissza a törvénymódosítás támogatását, a közösségnek viszont március elejéig el kell döntenie, támogatja ezt vagy sem, a képviselő pedig ennek a döntésnek függvényében vonja esetleg vissza támogató szándékát. 

Az SDS mindenképpen a törvénymódostás ellen fog szavazni, míg a Desus még nem döntött az ügyben.

 

 

MCSi Design