kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Janez Janša az új kormányfő

jansa09201Kedden tartotta a Szlovén Országgyűlés a Janez Janša kormányfőjelöltről szóló vitát és szavazást. A titkos szavazáson 52 támogató szavazatot kapott, 31 képviselő ellene szavazott, egy szavazólap érvénytelen volt. A 90 képviselő közül 84-en adták le voksukat.

Már a szavazás előtt tudni lehetett, tekintettel a napokkal korábban parafált koalíciós szerződésre, hogy az SDS–SMC–NSi–Desus koalíció biztos 47 szavazatra számíthat, emellett biztosította támogatását a nemzetiségi parlamenti frakció, jansa09202így Felice Žiža olasz és Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselő is. Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselő még a szavazás előtt megerősítette lapunknak, támogatja Janez Janša jelöltségét, valamint hasonlóképpen, mint az előző Šarec-kormánnyal, a két nemzetiségi képviselő különmegállapodást szándékozik aláírni az új Janša-kormánnyal is. Janez Janša egyébként együttműködésre hívta fel a kisebbségek mellett a leendő ellenzéket is. 

Bemutatkozásakor Janez Janša kifejtette, a jövendő kormánykoalíció pártjai előtérbe tudták helyezni azokat a témákat és kérdésköröket, amelyekről egységesen vagy hasonlóképpen gondolkoznak. Hangsúlyozta, a legfontosabb feladatnak a túlzott bürokrácia megszüntetését, a decentralizáció bővítését tartja, amelyekhez nincs szükség pluszforrásokra, illetve demográfiai lépéseket tervez, amelyekhez mindenképpen pluszeszközök lesznek szükségesek. Kifejtette azt is, a bővebb program, az intézkedéscsomag bemutatása csak a jelölés megerősítése után, a miniszteri kar bemutatásakor lesz aktuális.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben