kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Egyelőre nem változik a választási rendszer

parlament1020Miután a szlovéniai választási rendszer módosításáról szóló törvénymódosítási kezdeményezés 59 képviselő támogatását kapta meg – köztük a nemzetiségi frakció két aláírását –, a parlamenti szavazáskor csak 57 képviselő emelte fel a kezét (60-ra lett volna szükség), ami teljes egészében leállította a módosítási elképzelést. 

Az országgyűlési választásokról szóló törvény módosításának tervezete fontos újításokat tartalmazott az őshonos olasz és magyar nemzeti közösségek számára is. Az olasz és a magyar nemzetiségi közösségek képviselőjének megválasztása az új törvény értelmében egyszerű többségi választás lenne és nem az eddigi úgynevezett „pontozással rangsoroló” Borda-rendszer szerint történne. Emellett a képviselőjelöltnek 2 százalékban határozta volna meg a nemzetiségi választói névjegyzéken szereplők részéről a támogatói aláírások számát.

Annak ellenére, hogy az olasz és a magyar nemzetiségi közösség képviselői mindketten aláírták a törvénymódosítási kezdeményezést, nem egységesen szavaztak. Az olasz közösség tanácsa, csúcsszervezete egyhangúlag támogatta a változásokat, ezért az olasz nemzetiségi képviselő, Felice Žiža a törvénymódosítás mellett szavazott. A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa – amely korábban ugyan támogatta a javasolt változásokat – az utolsó ülésén nem jutott közös nevezőre a kérdést illetően, ezért Horváth Ferenc képviselő a szavazáskor tartózkodott.

Emlékeztetésképpen: a választási rendszer módosítására azért van szükség, mert az alkotmánybíróság felhívta a törvényhozó figyelmét, hogy a választási rendszer nem felel már meg az alkotmányos normáknak, és a hiányosságokat, leginkább azt, hogy egyes képviselőket jóval kevesebb szavazattal választanak meg, meg kell szüntetni. A határidő elvileg 2020 vége lenne.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben