kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

A Muravidéken a Muraszombati Egészségház a belépőpont

korona1020xFolyamatosan növekedik a koronavírussal fertőzöttek száma Szlovéniában. A közös mintavételi belépőpont Muravidéken a Muraszombati Egészségházban, az egykori védőszolgálat helyiségeiben van (a Grajska 24. alatt). Óvintézkedésként az országban az összes nyilvános rendezvényt lemondták.

Továbbra is fontos, hogy amennyiben megjelennek a koronavírus fertőzésének tünetei – láz, köhögés vagy légszomj –, az előírások szerint járjunk el. A beteg első kapcsolata továbbra is a háziorvosa vagy a sürgősségi ügyelet, ha a háziorvos nem elérhető. Ezért a koronavírusfertőzés-gyanús beteg először telefonon hívja fel a háziorvosát. A beszélgetés és a helyi járványügyi szakorvossal folytatott konzultáció után a háziorvos felméri, hogy a gyanú indokolt vagy sem. Megalapozott gyanú esetén telefonon értesíti a beteget, hogy a Muraszombati Egészségház Grajska 24. szám alatti belépőpontjához (az egykori védőszolgálat helyiségei) hánykor érkezhet mintavételre. A vizsgálat és a mintavétel után az orvos a beteget a lelet megérkezéséig vagy hazaküldi, vagy elrendeli a kórházi ellátást. A személyeket, akiknek pozitív a tesztje a Covid-19 fertőzésre, a járványügyi utasítások szerint kezelik. A magyar nyelvű tájékoztatás és szükséges információk a https://www.gov.si/hu/temak/koronavirus/ honlapon is elérhetők.

A legtöbbet viszont mindenki maga tehet a vírus ellen tudatosságával és a megfelelő személyi higiénével. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás, a könyökhajlatba köhögés vagy a papírzsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor és annak eldobása, valamint a szokásos érintkezések – például a kézfogás – kerülése és a gyakori szellőztetés.   

 

Ingyenesen hívható telefonszám – 080 1404

Hétfőtől a 080 1404-es ingyenesen hívható telefonszámon a lakosság a koronavírussal kapcsolatos kérdéseire kérhet szakszerű és megbízható válaszokat. A hívóközpont minden nap 8 és 20 óra között működik. Az aktuális információk a koronavírusról a https://www.gov.si/teme/koronavirus/   honlapon találhatók meg.  

 

 

A Muravidéki Gyógyszertárak értesítése

A Muravidéki Gyógyszertárak (Pomurske lekarne) mind a 15 egységében a koronavírus megjelenése után is – az országos egészségügyi utasításokkal összhangban – a megszokott módon folyik a munka. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében azonban figyelmeztetik a polgárokat, hogy a fertőzés gyanúja esetén semmiképp se keressék fel a gyógyszertárt! A gyógyszerért egy egészséges hozzátartozó, illetve más egészséges személy menjen el. Az esetleges terjedés a gyógyszertári szakdolgozók között ugyanis komolyan veszélyeztetheti a lakosság gyógyszerellátását. A Muravidéki Gyógyszertárak továbbá tanácsolják, hogy azok a személyek, akik a megbetegedett egyén részére veszik fel a gyógyszert, legyenek teljességgel tájékozottak a beteg terápiájáról, ami megkönnyíti a tanácsadást.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben