kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

75 éve halt mártírhalált Halász Dániel

halasz1120Halász Dániel 1908. június 24-én cserencsóci szlovén anya és magyar felmenőkkel rendelkező apa gyermekeként látta meg a napvilágot. 1928-ban Mariborban lépett be a papi szemináriumba. 1933-ban szentelték pappá és tartotta újmiséjét Cserencsócon. Fél évig Ljutomerben működött káplánként, majd 1934 és 1938 között Alsólendván. 1938-tól haláláig Nagypalina plébánosa volt.

A visszaemlékezők szerint minden generációval és minden társadalmi helyzetű emberrel megtalálta a hangot, rendkívüli módon értett a fiatalok nyelvén. Bár szlovén származásúnak tartotta magát, mindent megtett, hogy magyarul is hirdethesse az igét a reá bízott Lendva-vidéki magyar híveknek. Önszorgalomból és saját költségén tökéletesítette magyar tudását Szombathelyen. 1941 októberétől 1942 júliusáig a magyar hatóságok Camplin Ivánnal és Jerics Mihállyal együtt bebörtönözték „hűtlenség” vádjával, mivel nem voltak hajlandóak a plébániájuk területén élő kommunistákat feljelenteni. Ezt az ítéletet rendkívül igazságtalannak találta és nagyon fájdalmasan élte meg Halász Dániel, hiszen a feljelentést nem azért tagadta meg, mert támogatta a kommunistákat, hanem azért, mert úgy gondolta, egy paphoz méltatlan mások feljelentgetése és hitelteleníti a gyóntatási titoktartást. A szombathelyi püspökhöz írt levelében így írt magáról: „Minden muravidéki pap ismer engem mint a kommunisták elleni nagy harcost.” Gyümölcsöző vallásos ténykedései és az anyaországtól elszakított magyar katolikus közösség felkarolása szemet is szúrt a helyi kommunistáknak.

Amikor 1945. március 16-án későn este Halász Dániel Alsólendváról Nagypalinára kerékpározott, Hotiza (Murarév) településnél megállították, a Mura folyóhoz hurcolták, megkínozták, majd több lövéssel megölték. Holttestét a Murába dobták. Két nap múlva Kótnál a molnár találta meg a folyóba lógó ágakban felakadt holttestet. Halász Dánielt 1945. március 21-én hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára a nagypalinai temetőben.

Az elkövetkező jugoszláv kommunista évtizedekben az volt a „hivatalos” vélekedés, hogy a gyilkosságot a magyar csendőrség hajtotta végre önkényesen vagy a magyar állam érdekében. Erre azonban semmilyen bizonyíték nincs, sem ésszerű indíték. Több vélemény szerint a nagypalinai születésű nevezetes író, Miško Kranjec vádolta meg hamisan és jelentette fel a Szlovén Kommunista Párt vezetőségénél Halász Dánielt, hogy a szlovén fehér gárda tagja, akiket azokban az években a kommunisták tervszerűen likvidáltak. A partizánok 1945 januárjában Gomilica (Lendvaszentjózsef) településen tartott gyűlésén a nagypalinai Martin Žalik szájából állítólag el is hangzott Halász Dániel plébános és Ivan Jerič alsólendvai esperes megölésének szándéka. Mi több, az Argentínában megjelent szlovén nyelvű Tabor című emigráns lap 1985-ben meg is nevezte a hat feltételezett gyilkos nevét: Cvetko fivérek, Tompa fivérek, Nace Horvat, Nace Špilak és Jože Tompa (Ognjišče, 2000/11, 2019/2; Družina, 2004. 8. 29.; Večer, 2006. 11. 2). Egyelőre azonban cáfolhatatlan gyilkossági bizonyíték a nyilvánosság számára nem ismert.

Halász Dániel emléke a muravidéki magyarok és szlovénok emlékezetében annak ellenére sem halványodott el, hogy halálának körülményei miatt 40 éven keresztül nem volt tanácsos beszélni róla. A mártírpap emlékét félve, de nagy szeretettel őrizték. A vértanúság bizonyítását és boldoggá avatási eljárásának megkezdését 2000-ben hirdették ki nyilvánosan.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben