kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Rövid és hosszú távú kormányintézkedések

kormany12201A szlovén kormány akkora pénzösszeget biztosít majd, amennyi szükséges ahhoz, hogy megmaradjanak a munkahelyek, a szociális stabilitás, a gazdasági teljesítőképesség, illetve talpon maradjanak a társadalmi rendszerek, működhessenek a tudomány, a kultúra és más területek tevékenységei is – jelentette be Janez Janša kormányfő.

Janez Janša miniszterelnök, Andrej Šircelj pénzügyminiszter, Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter, Aleksandra Pivec agrárminiszter és a külön létrehozott válságkezelő csapat vezetője, Matej Lahovnik kedden mutatta be az első nagyobb terjedelmű intézkedéscsomagot, amelynek célja a lakosság és a megtépázott gazdaság megsegítése. Az intézkedéscsomag értéke az előzetes számítások alapján nagyjából hárommilliárd euró összértékű, célja pedig a koronavírus miatt bekövetkezett válság hatásainak kezelése.

A „koronavírus-törvénycsomag” alapcélja a jelenlegi helyzet „lefagyasztása” a munkaerőpiacon, a gazdaságban és általában a társadalomban, hogy az ország a járványügyi válság után normálisan tudjon működni. Kifejtették, a legfontosabb intézkedések mindenképpen a munkahelyek megőrzését célzó lépések.

 

Válság-kiegészítő a nyugdíjasoknak

Így május végéig, illetve szükség esetén tovább is az úgynevezett „váráson” lévő alkalmazottak munkabér utáni járulékait teljes egészében az állam fedezi majd, míg a jelenleg is dolgozók nyugdíjjárulékait az egészségbiztosító fedezi, nem a munkaadó. A „vis maior” okok miatt munkába állni képtelen alkalmazottak státuszát kiegyenlítik a már említett „váráson” lévő dolgozókéval. A kritikus ágazatokban dolgozók – például egészségügy, élelembiztosítás, katasztrófavédelem – jutalomra számíthatnak, ez az alapbér 10 és 200 százaléka közötti lesz. Úgynevezett válság-kiegészítő juttatásra számíthatnak a nyugdíjasok is. Az 500 eurónál kisebb nyugdíjakkal rendelkezők 300, az 500 és 600 euró közötti nyugdíjakkal rendelkezők 230, míg a 600 és 700 euró közötti nyugdíjakkal rendelkezők 130 euró kiegészítésre számíthatnak.

 

kormany12202

 

Segítség az egyéni vállalkozóknak

A munkahelyüket elvesztők munkanélküli segélyben részesülnek majd, de segítséget nyújt az állam az egyéni vállalkozóknak is, akiknek egy webes applikáción keresztül kell bejelenteniük, hogy bajban vannak, így a minimálbér 70 százalékát kaphatják kézhez amellett, hogy leírják a járulékaikat, illetve elhalasztják a személyi jövedelemadó-előlegek befizetését is. 

Az említett bő kéthónapos időszakban a gazdasági társaságokban, vállalatokban dolgozók nyugdíjjárulékait az állam fedezi a munkaadók helyett. Emellett a vállalatok likviditási gondjainak csökkentésének keretében egy úgynevezett garanciaalap jön létre, amely lehetővé teszi a vállalatok követeléseinek felvásárlását, illetve befagyasztják az adófizetési kötelezettséget is. 

A kormány bejelentette, hogy az említett időszakban 30 százalékkal csökkenti az állami tisztségviselők béreit, illetve az állami cégek ülésdíjait és egyéb bónuszait. Janša kifejtette azt is, a mezőgazdasági önellátás kulcsfontosságú a válságban, így segítenek ezen az ágazaton is.

Matej Lahovnik, a válságkezelő csapat vezetője kifejtette, a gyors cselekvés kulcsfontosságú, így az eljárás sok pontban egyszerűsített lesz. Ez természetesen utat nyit a különböző visszaéléseknek, de ezeket utólag is meg lehet majd állapítani, és ezeket természetesen mind megfelelő módon büntetik is. Mind Lahovnik, mind Janša felhívta a magáncégek figyelmét, hogy leterhelt és veszélyeket vállaló alkalmazottaikat megfelelően díjazzák.

Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter hangsúlyozta, senki sem tudja jelenleg megállapítani a járvány hatását az országra, a már elfogadott, nagyjából egymilliárd eurós csomagot a héten egy újabb kétmilliárdossal egészítik ki. Mint fogalmaztak, minden megmenthető céget meg is kell menteni.

 

A parasztgazdaságok támogatása

Aleksandra Pivec agrárminiszter kifejtette, bevezetik azon parasztgazdaságok támogatását, amelyeknél a megbetegedés jelentkezik. Ezek esetében a minimálbér 80 százalékát folyósítják és elhalasztják a különböző járulékok befizetését is. Segíteni szeretnének azon gazdaságokon is, amelyek képtelenek lesznek értékesíteni a termékeiket, ebben az esetben átalánytámogatás várható a termelésbe vett terület alapján. Emellett a KAP keretében sikeresen pályázó gazdáknak a nyert összeg 70 százalékát előlegként fizetik ki és igencsak kedvező hitelkonstrukciókon is dolgoznak.

Andrej Šircelj pénzügyminiszter kifejtette, a kohéziós alap eszközeit az egészségügybe és a szociális területekre irányítják. Hangsúlyozta, az állam a SID bankon és egyes alapokon keresztül hitelgaranciát vállal majd, a gazdaságnak biztosítják a kötelezettségek felvásárlását, egyfajta „kötelezettségtőzsdét” hoznak létre.

Még a múlt héten a kormány úgy határozott, az akadálymenetes élelmiszerellátás érdekében ezentúl a kormány dönthet egyes élelmiszerek, illetve a növényi szaporítóanyagok forgalmáról, korlátozhatja ezek importját és exportját, illetve szabályozhatja a kiskereskedelmi árakat is.  

Az igazságügy területén minden már elkezdett eljárás esetében július elsejéig tolódnak ki a határidők, korlátozzák, sőt szükség esetén teljesen bezárják a közjegyzőségeket is. A börtönigazgatók – természetesen egyes feltételek betartása mellett – maguk dönthetnek az elítéltek börtönbüntetésének felfüggesztéséről, illetve a büntetés befejezése előtt legkorábban fél évvel szabadon is bocsáthatják az elítélteket.

Az illetékesek szerint az eddig, illetve a már bejelentett, „pénzügyi párnának” is nevezett koronavírusos csomag nagyjából 3 milliárd eurós kerettel bír, ez pedig a tavalyi szlovén GDP hat százalékát jelenti. Az intézkedéscsomagra, ahogy a már beígért továbbiakra is mindenképpen szükség lesz, az előrejelzések szerint ugyanis a legjobb esetben 6, a legrosszabb esetben pedig akár 16 százalékos GDP-csökkenést okozhat a koronavírus Szlovéniában.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben