kele
perec1
garas1
64. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2020. 09. 24.
kiscim3820
 

Közel ezer eurót adományoztak a karanténban lévők

ljutomer1520A nemzetiségileg vegyesen lakott muravidéki községekben keddi lapzártánkkor a fertőzöttek száma a múlt héthez képest változatlan maradt, így Lendva Községben maradt a 11, Dobronakon és Salban egy-egy a fertőzött, míg Hodos és Marác községben nincs fertőzött polgár. Pozitív, hogy a muravidéki régióban a hét elején nem regisztráltak új fertőzést, így a fertőzöttek száma 117 maradt.

A hétvégén a 14 napos karanténban lévő tíz személy is elhagyta ideiglenes szálláshelyét a hosszúfalui Olimpija vendéglátó- és szálláshelyen. A hazatérésük előtt, még pénteken újra tesztelték őket. Nem hivatalos információk szerint három személynél a teszt pozitív lett, míg háromnál, akik először negatívak voltak, a teszteket másnap megismételték. A pozitív személyek a közegészségügyi intézettől további utasítást kaptak házi karanténra. A lakók hálájuk jeléül, hogy a karantént itthon tölthették, köszönőlevelet intéztek Lendva Községhez, valamint közel ezer eurót adományoztak jótékony célokra. Amint Magyar János, Lendva polgármestere elmondta, a 970 eurós adományt a lendvai Vöröskereszt egységének továbbították, amely mintegy 60 élelmiszercsomaggal segítette a hátrányos helyzetű gyermekes családok húsvéti ünnepének meghittebb eltöltését.

 

 

A ljutomeri idősotthonban a legtöbb a fertőzött

 

Továbbra is a ljutomeri idősotthon (képünkön) a muravidéki járvány egyik gócpontja. Kedden 58 lakónál és 18 alkalmazottnál voltak a tesztek pozitívak. Múlt héttől az idősotthonban kialakult vészhelyzet kezelésébe szakmailag bekapcsolódtak a Muraszombati Általános Kórház alkalmazottai is. Az Egészségügyi Minisztérium orvosi és ápolói koordinátort határozott meg a regionális kórházból. A kórházból három diplomás nővért, négy egészségügyi ápolót, két nővért, egy takarítónőt és egy szociális munkást helyeztek át a ljutomeri otthonba. A kórházi fertőzésekért felelős nővér pedig átvette az irányítást a higiéniai és a fertőzés-megelőzési területen. Az orvosok szükség esetén és a minisztérium irányzatai nyomán kapcsolódnak be az otthon munkafolyamatába. Az otthon lakóinak ellátásában a ljutomeri egészségház mellett segítséget nyújtanak a ptuji kórház dolgozói, két nővér a lendvai és a radgonai, valamint három a muraszombati egészségházból.  

Szombaton viszont megerősítette a rakicsáni idősotthon muraszombati egységében az első koronavírus-fertőzést a muraszombati kórház, amikor egy lakót más egészségügyi problémák miatt szállítottak be. Az otthonban az alkalmazottak és a lakók körében már elvégezték a mintavételt, a tesztek mind negatívak lettek. Öt alkalmazottat, akik közeli kapcsolatban voltak a fertőzött személlyel, izolációba küldtek. Az otthonban a fertőzöttség megállapítása után rögtön szigorú óvintézkedéseket tettek. Azóta a lakók a szobájukban étkeznek, valamint elrendelték a helyiségek intenzív fertőtlenítését is. A rakicsáni idősotthon három egységben működik összesen 370 férőhellyel. Rakicsánban 269, Muraszombatban 55 és a Sveti Jurij-i egységben 35 ággyal rendelkeznek.

 

 

MCSi Design