kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Elkezdődött a korlátozások enyhítése

enyhit1520Szlovéniában lassan és elővigyázatosan már elkezdődött a koronavírus miatt bevezetett korlátozások enyhítése: az egészségügy megkezdte a nem sürgős szakorvosi rendeléseket, jelentős vállalatok kezdték újra a munkát. A jövő héten várhatók enyhítések a mozgáskorlátozásban, illetve egyes szolgáltatások is elindulhatnak, de természetesen csak akkor, ha a járványügyi adatok ezt megengedik.

Az Egészségügyi Minisztérium még a múlt héten hozta meg a döntést, hogy fokozatosan engedélyezi a nem sürgős szakorvosi, diagnosztikai, rehabilitációs tevékenységek végzését – a Muravidéken ez azt jelenti, hogy a muraszombati kórház szakrendelői újra elkezdenek dolgozni –, ezzel csökkentve az elsődleges háziorvosi szint leterheltségét. A szombattól érvényben lévő rendelet alapján csak azok a páciensek vehetik igénybe az említett szolgáltatásokat, akik negatív epidemiológiai anamnézissel rendelkeznek (nem fertőzöttek), illetve nem mutatják légzőszervi fertőzés jeleit és a szolgáltatások kihagyása az egészségügyi állapotuk romlását okozná.

Az eddig is dolgozó vállalatok sorához hétfőtől csatlakozott a Hisense Gorenje, az Adria Mobil és az Elan, míg a Renault a jövő héten indítja be a munkát. Hasonlóképpen döntött a muravidéki Carthago is, amely március derekától nagyjából csak 25 százalékos kapacitással dolgozott, hétfőtől viszont fokozatosan visszaállnak a teljes üzemre, vagyis mind a 850 dolgozó munkába áll.

A kedd délelőtti sajtótájékoztatón Jelko Kacin kormányszóvivő kifejtette, a kormány gondolkozik a községhatárok közötti mozgáskorlátozás enyhítéséről, illetve az egyes sporttevékenységek engedélyezéséről is. A kormány berkeiből még nem szivárogtak ki pontosabb információk, azonban minden jel szerint a jövő héttől várható az autómosók, a gumicserét végző vállalatok, a szerelőműhelyek munkájának elindítása, illetve a technikai, építőipari üzletek megnyitása is. 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben