kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Hét napra csökkent a karantén

enyhit15202Április 12-én lépett érvénybe az a kormányrendelet, amely szabályozza a Covid-19 terjedésével kapcsolatos intézkedéseket az ország határain.

A rendelet meghatározza az uniós belső határok – Magyarország, Olaszország és Ausztria – ellenőrzőpontjait. A magyarországi ellenőrzőpontok Hosszúfaluban, Pincén az autópályán és a kishatárátkelőn, valamint Hodoson és Čepincin vannak. Az utóbbi két határátkelő reggel 6-tól 19 óráig van nyitva, az átkelés pedig csupán a napi vendégmunkásoknak és a termőföldbérlőknek vagy -tulajdonosoknak engedélyezett.

Az országba belépéskor egyéb esetekben az illetékes szerv a polgároknak egyhetes karantént rendel el az állandó vagy ideiglenes lakcímükön, megalapozott kivételek esetén a polgári védelem biztosítja a szálláshelyet, majd a karantén utolsó napján kerül sor a fertőzés tesztelésére a COVID-19 ambulancián. Ha valaki a tesztet nem vállalja vagy a kenetvételt nem lehet elvégezni, a karantén további hét nappal meghosszabbodik. Amennyiben a teszt negatív, a karantén megszűnik, ha viszont pozitív, a fertőzött személyt a szakmai intézkedéseknek megfelelően kezelik. Azon külföldi állampolgár számára, aki Szlovéniában fog dolgozni, a karantént a munkaadó biztosítja egy előre meghatározott címen. A munkaadó köteles biztosítani az élelmet és a dolgozó védelmét a karantén alatt.

Az országba belépés ezentúl nem engedélyezett azon külföldi állampolgárok számára, akiknek nincs állandó vagy ideiglenes lakcímük Szlovéniában és nem tudják bemutatni a karantén címét, valamint azoknak sem, akik más országok intézkedései miatt nem tudják majd elhagyni Szlovéniát vagy már fertőzöttek. A fertőzött szlovén állampolgároknak a belépés engedélyezett, azzal a kitétellel, hogy azonnal telefonos kapcsolatba kell lépniük háziorvosukkal vagy a sürgősségi betegellátással a további utasítások érdekében.       

A rendelet nem érvényes a napi vendégmunkásokra, akiknek munkaszerződésük van, valamint azokra a személyekre, akik közeli rokon temetésére mennek és van bizonylatuk a temetés napjáról és órájáról, valamint még aznap visszatérnek Szlovéniába, továbbá az áruszállítókra és azokra az állampolgárokra vagy külföldiekre, akik átutazóban vannak az országban vagy diplomáciai útlevelük van. Azoknak sem a rendelet megkötései szerint kell eljárniuk, akik az illetékes minisztérium jóváhagyásával sürgős szolgáltatást végeznek, valamint azokra a szlovén, magyar, horvát és olasz állampolgárokra, akik a határ túloldalán földterületeket bérelnek vagy mindkét oldalon földtulajdonosok.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben