kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Legkorábban ősszel vagy év végén lesz vakcina

gyogyszer15201A koronavírus-fertőzés ellen egyelőre nincs védőoltás, ezért a világ számos országában nagy erőkkel folynak a kísérletek, hogy megtalálják a vírus ellenszerét. Hosszú távon ugyanis csak a védőoltás, illetve az annak segítségével kialakított nyájimmunitás nyújthat megoldást.

A fejlesztések ugyan ígéretesek, hiszen már több potenciális vakcinát elkezdtek embereken is tesztelni és hamarosan még több labor ér el a klinikai tesztek fázisába, de a végleges és széles körben is bevethető védőoltás előtt még hosszú út áll. A pillanatnyi adatok szerint a készülőben lévő vakcina-jelöltek száma 79. Nagy erővel dolgoznak a vakcinán Európában is, ahol a napokban kerülnek a kutatások a klinikai tesztelés szintjére.

Magát a vírusfertőzést megszüntető kezelés, amint már említettük, egyelőre nincs, de a betegség ellen ható kísérleti kezelések már léteznek. Ezekhez főleg az influenza, az ebola, a HIV és a reuma elleni gyógyszerek szolgálnak alapul. Bizonyos vírus- és maláriaellenes gyógyszerekkel is vannak biztató eredmények, de ezek még nem bevett eljárások.

Szlovéniában is több gyógyszerrel próbálják gyógyítani a betegeket. Az egyik az európai gyógyszerészeti ügynökség által a Covid-19 indikációjára jóváhagyott, amerikai kutatások alapján fejlesztett Remdesivir nevű antivirális gyógyszer, amelyet néhány évvel ezelőtt fejlesztettek ki az ebolafertőzés ellen, de a szer sejtszinten hatékonynak bizonyult a koronavírus ellen is. Mivel a gyógyszer végleges fejlesztése és a vizsgálatok még nem fejeződtek be, az ügynökség mint „együttérző alkalmazást” hagyta jóvá, ami azt jelenti, hogy használata súlyos komplikáció jelentkezésénél alkalmazható, amely akár halált is okozhat. A hírek szerint Szlovéniában a gyógyszer mennyisége nagyon korlátozott.

gyogyszer15202A Novartis gyógyszeripari cég a múlt héten jelentette be, hogy elkezdi a Jakavi (Ruxolitinib) gyógyszer klinikai tesztelését. A gyógyszert a túlzott immunválasz kezelésére tervezik tesztelni, az úgynevezett citokin-viharra, amely súlyos, életveszélyes légzési nehézségeket okoz a betegeknél. Az előklinikai és a korai klinikai tesztek bizonyítják, hogy a gyógyszerrel csökkenhető azon betegek száma, akik intenzív osztályon szorulnak kezelésre. A Novartis a gyógyszer használatát a betegeknél szintén az „együttérző alkalmazás” program szerint tervezi kifejleszteni és a jelenleg jóváhagyott indikációkkal biztosítani az akadálytalan ellátást a gyógyszerrel.

Még a múlt hónapban dőlt el, hogy a japánok Szlovéniába eljuttatják a Favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert. Az influenzás kezelésekre használt gyógyszer közös kínai és japán fejlesztés, és a közzétett tanulmányok és vizsgálatok eredményei alapján jelentősen csökkenti a koronavírus-betegség időtartamát, valamint javítja a vírus által megtámadott tüdő állapotát. Az orvosság enyhe és közepes tüneteket mutató betegeknél javasolt, amikor még nem súlyos a betegség lefolyása. Tablettaformában létezik, ami a pácienseknek a legkedvezőbb, ugyanakkor nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel, amelyeket a betegek már szednek.

Amíg viszont a megfelelő gyógyszer vagy az oltóanyag nem áll rendelkezésre, a járvány terjedése csak a szociális kapcsolatok minimumra csökkentésével és a higiéniai intézkedésekkel lassítható.

 

 

MCSi Design