kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Átfogó nemzeti koronavírus-tesztelés

virus tesz1620Szlovéniában hétfőn indult el az átfogó nemzeti koronavírus-tesztelés, amelynek segítségével ki szeretnék mutatni a fertőzöttek valós számat. Keddi lapzártánkig a tesztelésbe 926 személy egyezett bele és 129 egyéntől vettek mintát.

A szerológiai vizsgálatba az ország egész területéről és minden korosztályból meghívásos alapon összesen 3.000 személyt kapcsoltak be. A felmérést a ljubljanai orvosi egyetem mikrobiológiai és immunológiai intézete végzi annak érdekében, hogy országos szinten világosabbá váljon a járvány kiterjedése és a Covid-19 megbetegedések valós száma. Ezáltal Szlovénia az első olyan európai ország lesz, ahol ilyen léptékű nemzeti tesztelést végeznek el.

A reprezentatív teszteredmények alapján tanulmány készül arról, hogy mekkora a fertőzöttek valós száma, hányan szerezhettek immunitást a vírussal szemben és hányan lehetnek vírushordozók. A felülvizsgálat során pedig a szakemberek válaszokat kapnak azon személyek egészségügyi állapotáról is, akik számára házi karantént rendeltek el, de a fertőzés enyhe tünetei miatt nem vettek tőlük mintát. A vizsgálat eredményeit már a májusi ünnepek előtt ismertetik, ami alapján az illetékes szervek újabb döntéseket hoznak az intézkedések esetleges további enyhítéséről.

 

Lassul az új fertőzöttek számának növekedése a Muravidéken

A koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az elmúlt napokban a muravidéki régióban is lassult, a hét elején 151 fertőzött személyt tartottak számon (egy héten belül 34-gyel növekedett). A nemzetiségileg vegyesen lakott községekben a fertőzöttek száma – Lendva kivételével, ahol egyel több, tehát 12 fertőzött személyt tartanak számon – nem változott. (Dobronakon és Salban egy-egy a fertőzött, míg Hodos és Marác községben nincs fertőzött polgár).

A legnagyobb növekedés továbbra is Ljutomerben van. A keddi adatok szerint az idősotthonban ugyan nem regisztráltak újabb fertőzést hétfőn, de a lakók és az alkalmazottak között a fertőzöttek száma így is 110. Közülük 30 személy gyógyult meg. Az Egészségügyi Minisztérium tervei szerint viszont a ptuji kórházat Covid-19 kórházzá alakítanák át, ahova a legutóbbi megállapodás szerint a ljutomeri idősotthonból a közeljövőben 40 fertőzött személyt szállítanának át. 

A rakicsáni idősotthonban a helyzet stabil és nincs újabb fertőzés, mint ahogy a lendvai otthonban sem. Az elmúlt időszakban több mint 200 tesztet végeztek el a lakók és az alkalmazottak között, az összes negatív lett.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben