kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

A Népújság archívuma az Arcanum oldalain

arcanum1620Az Arcanum Digitális Tudománytárban (ADT) most már megtalálható a muravidéki magyar hetilap, a Népújság archívuma is. A tudománytárban a Népújság korábbi számai és cikkei a dokumentumok minden szava, kifejezése, személy- és helységnevei alapján könnyen és gyorsan kikereshetők.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (rövidítve ADT) egy magyar nyelvű digitális könyvtár, amely korabeli kézikönyveket, folyóiratokat, napi- és hetilapokat tesz közzé az interneten. A dokumentumok mintegy 10 százaléka ingyenesen hozzáférhető, a fennmaradó 90 százalék azonban csak előfizetési díj ellenében érhető el. Az Arcanum működtetője az Arcanum Adatbázis Kft. A kiadó 1989 óta működik, az internet szélesebb körű elterjedését megelőzően CD-n adtak ki digitalizált műveket. 2014-ben indult el az Arcanum Digitális Tudástár (ADT), ahol összevonták a korábban megjelent digitalizált oldalakat és egységes felületen tettek előfizetéses rendszerben hozzáférhetővé mintegy tízmillió oldalnyi nyomtatott dokumentumot (jellemzően sajtótermékeket). 2018-ban Arcanum Kézikönyvtár néven ingyenesen hozzáférhetővé tették azokat a kézikönyveket, amelyeket a kiadó korábban adathordozókon megjelentetett. Ezek jellemzően – de nem kizárólag – régi, lejárt szerzői jogi védettségű lexikonok, verseskötetek, bibliák stb. Maga az Arcanum nem ad ki saját műveket, csak korábban megjelent kiadványok digitalizált kópiáit teszi elérhetővé. Nem tartozik az Arcanum weboldalhoz, de az azonos nevű kiadóvállalat működteti a Hungaricana közgyűjteményi és a Mapire térképgyűjteményi portált is.

Az ADT 2019 végéig ingyenesen elérhető volt az Elektronikus Információs Szolgálat csomagján keresztül a magyarországi egyetemeken, könyvtárakban és más közművelődési intézményekben. A január 1-jén megszűnő hozzáférést az Arcanum egyoldalúan meghosszabbította március közepéig, majd a koronavírus-járvány miatt március 16-ától egy hónapig mindenki számára ingyenessé vált az oldal.

Minden bizonnyal a helyi, muravidéki témákat tanulmányozók, kutatók munkáját is nagyban segítheti a tudománytár.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben