kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Kontaktkövetés telefonnal?

telefon1620A koronavírus-járvány alatt a betegek kezelése mellett az egészségügyi intézményeknek és szervezeteknek az egyik legnagyobb feladatot azoknak az embereknek a felkutatása jelenti, akikkel az azonosított fertőzöttek találkozhattak. Az adatvédelmi aggályok ellenére úgy tűnik, a mobiltelefon lehet az eddigi leghatékonyabb fegyver a vírus ellen folytatott harcban.

Az emberek, állampolgárok telefonos követése hasznos lehet a koronavírus terjedésének leküzdését illetően. Már most több államban követik, ellenőrzik a vírussal fertőzött, önizolációban lévő emberek hollétét mobiltelefonos applikációk segítségével. Két amerikai óriáscég, a Google és az Apple azonban egy olyan kontaktkövető rendszert fejleszt, amely különbözik az egészségügyi szervezetek által eddig már több államban bevetett hagyományos módszertől, és úgy tűnik, a kettőt vegyítve valószínűleg a leghasznosabb eszköz lehet a koronavírus-járvány terjedése elleni erőfeszítések segítése érdekében.

Az adatokhoz, melyeket ezek a technológiák biztosítanak bluetooth kapcsolatokon keresztül, hozzáférést engednek azoknak az egészségügyi alkalmazásoknak, melyeket az egyes országokban a kormányzatok vagy járványügyi szervezetek hivatalosan használnak.  

Az új rendszer alapvetően lehetővé teszi, hogy a felhasználó telefonja naplózza a közelben lévő többi készüléket. Az eszköz bizonyos rendszerességgel egy egyedi, névtelen jelet ad le a telefon véletlenszerűen generált azonosítójával, melyet a veszélyes távolságon belül lévő telefonok megkapnak és elmentenek, ezzel létrehozva egy naplót a találkozás időpontjáról. Így ha valakinek pozitív lesz a tesztje, akkor erről informálhatja a rendszert, ami a bluetooth-on keresztül érzékelt találkozások alapján értesítheti azokat, akik ki voltak téve a fertőzés veszélyének. A felhasználók ezután az országukban hatályos intézkedések alapján járhatnak el. Maga a rendszer teljesen anonim. Az azonosítókat (ID) véletlenszerűen generálja, így senki sem tudja, hogy pontosan kik vannak az egyes ID-k mögött.

Ennek ellenére, mint minden technológiai fejlesztés, a két cég új rendszere is felvetett adatvédelmi aggályokat, így az EU már kimondta, az említett telefonos applikációk használata csak önkéntes lehet – nem lehet beépíteni az okostelefon operációs rendszerébe –, az adatokat nem lehet központilag gyűjteni és a technológiának meg kell felelnie az érvényes adatvédelmi szabályoknak. Emellett ennek a rendszernek is lehetnek hiányosságai, mert mondjuk egy plexilapon keresztül nem fertőzhet a vírus, a rendszer mégis azt jelzi majd nekünk, hogy veszélyben voltunk. Annyi biztos, jó segítségnek tűnik a normális élet visszaállítása érdekében. 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben